Kultura, umjetnost 20.04.2023.

Predstava „Macbeth“ Eugene Ionesca u režiji Davida Alića u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta Tuzla premijerno je odigrana u subotu. Ovaj je komad izazov i za glumce i za reditelja koji su na pripremi predstave za premijerno izvođenje radili u protekla dva mjeseca kazao je glumac Milenko Iliktarević, koji ove godine proslavlja 35 godina umjetničkog djelovanja.

O premijeri ali i o 35 godina karijere i svemu sto to nosi govori Milenko Iliktarevic, glumac.

- 26. aprila 1910. godine, u Tuzli je rođen Meša Selimović. Jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pisaca, u rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. 1930. godine upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine.

Biran je za predsjednika Saveza književnika Jugoslavije, bio je počasni doktor Sarajevskog univerziteta (1971), redovni član ANUBiH i SANU. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije NIN-ova nagrada (1967), GORANOVA nagrada (1967), Njegoševa nagrada (1967), potom Dvadesetsedmojulska SRBiH, nagrada AVNOJ-a, itd.

Meša Selimović je zasigurno među najvećim bosanskohercegovačkim piscima. Ono što nije sporno je status Selimovića kao velikog pisca ranga europskoga klasika, a taj se status temelji ponjaviše na njegova dva romana, "Derviš i smrt" i "Tvrđava". Pisac se poziva na središnju evropsku narativnu tradiciju, napose Dostojevskog, kao i na opću struju književnog modernizma 20. vijeka. No, nošen temperamentalnim značajkama i osebujnom stvaralačkom vizijom, Selimović je stvorio vlastiti izraz koji se ne može jednoznačno svrstati ni u koju školničku kategoriju.

Najpoznatija Selimovićeva djela su: "Derviš i smrt", "Tvrđava", "Tišine", "Sjećanja", itd.

Meša Selimović je umro 11. jula 1982. godine u Beogradu.

O djelu ovog književnog velikana govori prof.dr. Sead Šemsović, Filozofski fakultet UNSA, Odsjek za književnost naroda BiH.

- Tradicionalni Prosvjetin Vaskršnji koncert bit će upriličen u četvrtak, 20. aprila u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.

Na koncertu će nastupiti Kamerni hor Muzičke akademije iz Istočnog Sarajeva, kojim će dirigovati Rade Radović.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Nedeljko Masleša istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da će koncert na svoj način doprinijeti tradiciji uzajamnog razumijevanja i poštovanja.

Masleša je također istaknuo kako su se u ovom mjesecu proslavili Pesah, Uskrs, Vaskrs te da će se ovih dana proslaviti i Ramazanski Bajram.

Predsjednik Upravnog odbora SPKD "Prosvjeta" Dejan Garić naveo je da je Kamerni hor Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom  Sarajevu (Kamerni hor smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije) najbolji u izvođenju duhovne muzike u BiH.

-Međunarodni dan spomenika i lokaliteta obilježava se svake godine 18. aprila temom koju preporuči Izvršni komitet Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS), a ovaj put to je "Promjene naslijeđa - Heritage Changes", s fokusom na utjecaj klimatskih promjena na kulturnu baštinu.

Ovaj dan predstavlja priliku da se utječe na jačanje svijesti javnosti o raznovrsnostima, ali i ranjivosti kulturnog naslijeđa u BiH te nastojanjima koja su potrebna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo.

Iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika posjećaju na naslijeđe na vodi od međunarodnog značaja u BiH. To su dobra upisana na Listu svjetskog naslijeđa UNESCO-a: Stari most i Stari grad Mostar i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, kao i dobra sa Tentativne liste UNESCO-a.

Međunarodni dan spomenika i lokaliteta ustanovio je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) 18. aprila 1982. godine, a kasnije odobrio UNESCO u cilju podizanja svijesti javnosti o raznolikosti kulturnog naslijeđa čovječanstva, njegove ugroženosti i napora potrebnih za zaštitu i očuvanje.

- 20. aprila 1896. godine otvorena je Gradska vijećnica u Sarajevu. Vijećnica se nalazi nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu i predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda građen u pseudo-maurskom stilu. Interesantno je da je u ovom stilu rađena većina objekata koji su izgrađeni u Sarajevu za vrijeme austrougarske vlasti, pa možemo reći da je Gradska vijećnica sinonim za austrougarski period u Bosni i Hercegovini, i zaštitni znak tog vremena.

Objekat Gradske vijećnice zvanično je predat na upotrebu 1896. godine.

Za vrijeme agresije na Sarajevo (od 1992-95. godine) Vijećnica je bila više puta granatirana od strane JNA i VRS-a. Dana 25. na 26. august 1992. godine zapaljena je zgrada Vijećnice, a u požaru je nestao Katalog Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, oko 80% knjižnog fonda i dokumenata koji svjedoče o historiji BiH. Unutrašnjost Vijećnice je gotovo potpuno uništena u požaru koji je uslijedio nakon granatiranja.

-  14. aprila 2006. godine počela su detaljna istraživanja o piramidama u Visokom

Prva istraživanja su vršena u tunelu koji se nalazi nedaleko od Visočice, na Ravnama. U katastarskom uredu Općine Visoko je potvrđeno da geodetski vrhovi tri piramide (Piramida Sunca, Mjeseca i Bosanskog zmaja) čine jednakostranični trougao od po 60 stepeni, gdje nije bilo odstupanja ni za jednu minutu, a potvrđeno je pomoću satelitskim snimcima.

Na sjeveroistočnoj strani piramide Sunca su trećeg dana istraživanja (17. april 2006.) pronađeni očuvani obrađeni kameni blokovi breče, što je najozbiljniji dokaz postojanja Bosanske piramide Sunca.

Dunja Jelovac