Kultura, umjetnost, 18.04.2024.

- 27. Međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće 2024”

 od 12. aprila do 1. maja u prostorima Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Muzeja grada Zenica, Gradske biblioteke Zenica, kao i na još nekoliko lokacija u gradu.

Zijad Imamović, šef Odsjeka za društvene djelatnosti, istakao je važnost održavanja ove već kultne zeničke manifestacije, na kojoj se pored domaćih umjetnika, okupljaju i stvaraoci iz različitih zemalja regije i svijeta. Posebno je istakao važnost pružanja prilike mladim talentima iz Zenice, da se predstave domaćoj publici kroz svoja postignuća.

- Franjevački muzej i galerija Gorica Livno svojim sugrađanima danas je predstavio peti broj znanstveno-stručnog muzejskog časopisa Cleuna. Predstavljači, povjesničar fra Robert Jolić i Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika iz Splita.

Peto izdanje znanstveno-stručnog časopisa Cleuna objavljeno je u prepoznatljivom formatu, s visokom kvalitetom grafičke obrade fotografija i priloga, a raspon odabranih tema iznimno je širok.

- U prostorijama Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Brčko – u galeriji “Sava Šumanović” u Brčkom otvorena izložba fotografija autora Jovice Panića, člana Univerzitetskog foto – kino kluba Banjaluka. Ovo je njegova prva samostalna izložba, koja se sastoji od 40 odabranih fotografija.

- Tema Sarajevskog sajma knjiga i učila 2024. je prevođenje i jezik pisca i upoznavanje sa kulturnom baštinom zemalja svijeta.

Prilika da se kroz okrugle stolove, javne tribine, stručne seminare, kako na Sajmu, tako i kroz onlajn komunikaciju sa učesnicima Sajma, promoviše  bogata kultura, autori, pisci, prevodioci, izdavači, akademska zajednica.

- SPKD Prosvjeta Sarajevo organizator promocije  knjige “Poezija Miodraga Žalice” te  izložbe ilustracija “Poezija” Ismara Žalice.

Promotori  prof. dr. Dijana Hadžizukić-profesorica književnosti, Antonije Nino Žalica-pisac, Ismar Žalica-dizajner,  prof. dr. Ema Mazrak-historičarka umjetnosti, prof. mr. Fikret Libovac-akademski vajar.

Knjiga nudi čitaocima priliku da otkriju nevjerovatnu snagu poetičnog izraza i uživaju u putovanju kroz maštoviti svijet ovog talentovanog pjesnika. Ilustraciju knjige radio je Ismar Žalica.

- Dramska predstava „Seljačka opera" Darvasa Benedeka i Pintéra Béle, u režiji Andrása Urbána premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

-Stvaranje predstave je takav kreativni čin za koji je potrebno znanje, iskustvo, talent ali ponajviše treba vladati obostrano povjerenje između reditelja i glumaca, kao i partnerska igra i povjerenje među glumcima. Nije to prazan papir po kojem se pišu riječi i misli, živi su to ljudi, materija kojom se teško vlada. Prije deset godina sam s ovom ekipom napravila prvu predstavu "Skidajte se do kraja", a uskoro se primiče premijera "Ne mogu da platim! Neću da platim!". Gračanica ima odlične glumce amatere i publiku koja to uvijek nagradi.

Redateljica je Mirela Trepanić

( Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 17.05.2024 16:48
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:53
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:52
Kultura, umjetnost
0 04.04.2024 22:23
Kultura, umjetnost
0 23.03.2024 15:20
Kultura, umjetnost
0 15.03.2024 23:34