Kultura, umjetnost 16.06.2022.

- Svjesni smo da se 61. Sarajevski dani poezije događaju u atmosferi i svjetske i, kontinuirane, bosanskohercegovačke krize. Itekako smo svjesni da Sarajevski dani poezije nikada neće biti održani u trusnijem društveno-političkom kontekstu kao što je to posljednih godina, ali, u isto vrijeme, ova jedinstvena, međunarodna pjesnička smotra ohrabruje nas u uvjerenju da je poezija najpouzdanija veza između onoga što uspijevamo prepoznati kao vječnost i i svakodnevne, vrlo slojevite drame pojedinca i društva u vremenu u kojemu živimo -istaknuo je Hajdarević.

Dobitnik nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine Bosanski stećak za ovu godinu je kurdski pjesnik Hussein Habasch koji živi u egzilu u Njemačkoj.

Predsjednik Programskog savjeta “Sarajevskih dana poezije” Mile Stojić kazao je da je riječ o jednoj osebujnoj ličnosti.

- Njegova poezija na neki način nam je bliska, jer on piše o razaranju kurdske zemlje, teroru nad kurdskim narodom. Mi smo se odlučili za Habascha ove godine zato što se u Evropi dešava velika ratna drama za koju neki govore da je početak trećeg svijetskog rata, a niko više i ne misli na Bliski istok, njihovu dramu koja traje godinama. To je možda malo nepravedno. Zato smo odlučili dati nagradu jednom Kurdu, egzilantu, čovjeku iz porušene zemlje - rekao je Stojić.

- U okviru ovogodišnjeg izdanja kulturno-turističke manifestacije “Mostarsko ljeto 2022” održat će se više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a festival će okupiti, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

“Manifestacija se održava od 1979. godine, a za cilj ima jačanje, obogaćivanje kulture i umjetnosti te jačanje turističke ponude u Mostaru, a organizatori su mostarske institucije Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka”, rekla je PR “Mostarskog ljeta” Adna Mrgan Ajanić.

- Dramska predstava "Bordel Eden", rađena po motivima drame Benjamina Bajramovića, u režijskoj postavci Mirjane Medojević premijerno će biti izvedena sutra u 18 časova, a za kraj aktuelne sezone u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS).

Dramski tekst "Bordel Eden" označen žanrovski kao groteskna melodrama proglašen je najboljim angažiranim dramskim tekstom na Heratefactovom konkursu u toj kategoriji te je između 80 radova pristiglih iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije, Bajramovićevo ostvarenje ocijenjeno najboljim.

- Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje (za najboljeg glumca i najbolju glumicu) na festivalu BH drame pripala je Tariku Filipoviću za ulogu u predstavi „Da sam ptica“, redateljice Arija Rizvić, i Tatjani Šojić za ulogu u predstavi „Ljubičasto“. Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice dodijeljena je Zlatanu Školjiću za ulogu Saše u predstavi „Kuća“ te Tamari Miličević-Stilić za ulogu Dine, također u predstavi „Kuća“. Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Benjaminu Bajramoviću za ulogu Crnog u predstavi „Kuća“ te Nataši Perić za lik u dramskom tekstu Lane Bastašić, u predstavi „Banjaluka“, Gradsko pozorište „Jazavac“ Banja Luka. 

 

- U sklopu obilježavanaj 120 godina postojanja HKD „Napredak“ u Usori su, nizom zapaženih kulturnih događaja,  upriličeni 29. dani hrvatske kulture. Na otvaranju manifestacije promovirane su knjige počasnog predsjednika „Napretka“ Franje Topića i župnika don Luke Brkovića. Dani hrvatske kulture i ove su godine kulturni događaj koji je,  uz stanovnike Usore, privukao poklonike kulture iz Tešnja, Doboja, Teslića i drugih gradova.

 

( Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 17.05.2024 16:48
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:53
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:52
Kultura, umjetnost
0 18.04.2024 23:24
Kultura, umjetnost
0 04.04.2024 22:23
Kultura, umjetnost
0 23.03.2024 15:20