Kultura, umjetnost 16.03.2023.

Naša Porodična Bašta , umjetnički je projekt koji je  inicirala umjetnica i aktivistkinja Smirna Kulenović kao doprinos kulturi sjećanja. Kako je kazala umjetnica posrijedi je monumentalni umjetnički projekat koji se sastoji od javne umjetničke instalacije i participativnog performansa.
„Zajedno sa 100 volonterskih učesnica posadila sam 1000 sadnica nevena u prostor rovova na Zlatištu u kojima su skoro 4 godine, više od 1400 dana, građani Sarajeva branili svoj grad tokom opsade. Projekat ‘Naša Porodična Bašta’ sastoji se iz prvog i drugog dijela. Prvi dio je već realiziran i potiče iz moje intime, budući da sam rođena u ratu i prva sjećanja me vežu za naselje u blizini ovih rovova, u kojem sam odrasla“, kazala je Kulenović.
Bokeljski zagovori – tragom hrvatske baštine Boke Kotorske
 Vanda Babić Galić u Hrvatskoj je već desetljećima  istoznačnica za Boku kotorsku i njezinu kulturnu povijest. Ova zadarska profesorica i književnica desetljećima oživljava zaboravljene bokeljske teme i ljudske sudbine te ih vraća njihovoj hrvatskoj kulturnoj matici. Njezinom zaslugom danas ovi ljudi i njihova djela, koji nekoć nisu imali ni jednu domovinu, imaju čak dvije. To im je bogatstvo darovala upravo autorica ove knjige.
 Dunja Jelovac