Kultura, umjetnost 15.12.2022.

-Kulturu kulturom čini kontinutet, a Srpsko prosvjetno-kulturno društvo Prosvjeta, uprkos historijskim preprekama, uspjelo je zadržati svoje postojanje 120 godina. Obilježeno je to cjelogodišnjim programom, a za kraj godine planirane su manifestacije poput okruglih stolova, svečane akademije te tradicionalnog Božićnog koncerta.

120 je godina otkako su građani Sarajeva osnovali Srpsko prosvjetno-kulturno društvo Prosvjeta. 120 je godina kako ono, kroz stipendiranja i različite aktivnosti u oblasti kulture, njeguje tradiciju srpskog naroda na našem prostoru.

“Prosvjeta je sa svim svojim aktivnostima, još od tog davnog vremena do danas, čvrsto povezana sa gradom Sarajevom, sa njegovom historijom i načinom života, tako da smo mi ponosni na činjenicu da smo proglašeni društvom od posebnog značaja za grad Sarajevo", istakao je Nedeljko Masleša, predsjednik SPKD Prosvjeta.

Oživljavanje Prosvjetine biblioteke i otvaranje spomen-parka na Trebeviću dio su ovogodišnjih aktivnosti kojima je Prosvjeta obilježila jubilarnu obljetnicu. A izložba Arhiva grada Sarajeva, izvođenje monodrame Ima neka tajna veza, u čast pjesniku Dušku Trifunoviću, te svečana akademija, neke su od aktivnosti kojima će se i u pretstojećem periodu slaviti višegodišnje postojanje ovog društva.

"20. decembra na dan kada je 1901. god podnesena molba zemaljskoj vladiza osnivanjima prosvjete, održat ćemo orkugli stol na kojem ćemo govoriti o značaju i doprinosu nacionalnih kutlurnih društava u BiH od 1902. do danas. Sve ćemo to krunisati našim božićnim koncertom 5. januara", navodi Dejan Garić, predsjednik Upravnog odbora SPKD Prosvjeta.

 

- Zbornik, objavljen u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja HKD Napredak, predstavlja prigodnu panoramu poezije koja na originalan i najneposredniji način svjedoči o duhovnoj dimenziji Napretkovog djelovanja na književnom polju.

Zbornik pod nazivom “Treperava svjetlost -120 Napretkovih pjesnika”, priređivača Ante Zirduma, predstavljen je  u Sarajevu u sklopu programa tradicionalne manifestacije „Napretkovi božićni dani“.

Zbornik, objavljen u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak, predstavlja prigodnu panoramu poezije koja na originalan i najneposredniji način svjedoči o duhovnoj dimenziji Napretkovog djelovanja na književnom polju.

O ovom nesvakidašnjem štivu, koje nudi uvid u bogati umjetnički opus, govorili su – prof. dr. Snježana Šušnjara, urednik izdanja Franjo Bratić i priređivač Anto Zirdum, čije su pjesme, također, uvrštene u sklopu spomenutog zbornika.

Kako su kazali, Zbornik “Treperava svjetlost-120 Napretkovih pjesnika” slijedi kronološki prikaz od razdoblja romantizma, pa preko moderne i posmoderne do suvremenog pjesništva.

Pomovirani Zbornik, kako i sam naslov sugerira, sadrži izabrane pjesme 120 pjesnika, objavljene u glasilima HKD Napredak, primarno u godišnjacima, ali i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije u nakladi HKD Napredak.

Uglavnom se radi o književnicima koji su Napretkovi članovi, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanih za književni život i različite Napretkove projekte, što je na neki način bio i kriterij za uvrštavanje u Zbornik. Kako su protagonisti promocije istaknuli, u kvalitativnom smislu na izbor autora utjecale su i književne manifestacije koje okupljaju eminentne pjesnike današnjice iz cijele regije kakvi su Šopovi dani na Plivi, koji svake godine imaju posebne goste.

U Zborniku su predstavljeni poznati i manje poznati autori – velikani pisane riječi kao što su – Silvije Strahimir Kranjčević, Ivo Andrić, Tin Ujević, Vladimir Nazor, Nikola Šop, Ilija Ladin, Vitomir Lukić, Zvonimir Balog, Enver Čolaković, Marko Vešović, Ivan Kordić, Admiral Mahić, Mile Pešorda, Gradimir Gojer, Željko Ivanković, Šimo Ešić, Mile Stojić, Ružica Soldo, Maja Tomas, Miljenko Jergović, Suzana Lovrić, Vesna Vujić, Maja Stanojević i brojni drugi.

Ovo svojevrsno druženje s pjesnicima počelo je čitanjem stihova Napretkovog stipendiste i nobelovca Ive Andrića.

Zbornik “Treperava svjetlost-120 Napretkovih pjesnika”, tiskan je u nakladi HKD Napredak – Podružnica Vitez.

Manifestacija „Napretkovi božićni dani“ počela je  26. studenoga tradicionalnim 34. Memorijalom – pohodom planinara na Bjelašnicu, a kako je planirano, bit će nastavljena Gala 120 – Napretkovim svečanim božićnim koncertom 15. prosinca u Narodnom pozorištu u Sarajevu .

- Cenzura je tema kojom će se ove godine baviti četvrti "SarajevoFest - Umjetnost i politika". Počet će 13. decembra i trajati do 21. decembra u Sarajevu.

Festival se, kako je rečeno danas na najavnoj press konferenciji, održava u vrijeme rata u Ukrajini, protesta u Iranu, u vremenu globalizacije agresivnih kampanja i jačanju autorativnih tedencija.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić istaknuo je da je Festival "SarajevoFest - Umjetnost i politika" značajan jer ima posebnu težinu i specifičnost da je sveobuhvatan te da se prvenstveno obraća građanima, publici vrlo širokog spektra.

Festival će 13. decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoriti predstava "Treći rajh" autora Romea Castelluccija. Riječ je o video-instalaciji koja se temelji na spektralnom prikazu svih imena. Sve imenice koje se nalaze u talijanskom rječniku projiciraju se, u nizu, jedna po jedna, na veliki  ekran.

Projekciji će prethoditi simbolična radnja u kojoj nekoliko figura oživljava ceremoniju u kojoj se "pali" jezik. Zvuk koji prati instalaciju potpisuje skladatelj Scott Gibbons.

gostovanje pisca, novinara i pozorišnog reditelja Tobiasa Ginsburga s kojim će publika imati priliku da se susretne 19. decembra u Pozorištu mladih Sarajevo.

Ginsburg se za svoje tekstove i drame upušta u intenzivna, dugotrajna i povremeno opasna istraživanja. Godine 2018. objavljena je njegova književna publicistička knjiga "Putovanje u Rajh", tajno istraživanje ogromnog njemačkog prizora teoretičara zavjere i desničarskih marginalnih grupa. Knjiga je ponovo objavljena 2021. u proširenoj verziji. Nedavno je objavio "Posljednji ljudi Zapada", koji se kreće kroz vezu fašizma, hipermaskuliniteta i antifeminizma. Za to je proveo godinu i po infiltrirajući se na ekstremno desničarsku, neonacističku i klerofašističku scenu u Njemačkoj, Poljskoj i Sjedinjenim Državama.

Također treba istaknuti i program Forum mladih na kojem će učesnici na radionicama učiti da razvijaju vlastito mišljenje, kao i da postanu autori predstava.

Na programu će također biti predstave "Gospođica Julija" u režiji Harisa Pašovića koja će biti igrana 20. decembra u Narodnom pozorištu, te "Tri zime" rediteljice Jasne Đuričić 21. decembra na sceni SARTR-a.

( Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 04.04.2024 22:23
Kultura, umjetnost
0 23.03.2024 15:20
Kultura, umjetnost
0 15.03.2024 23:34
Kultura, umjetnost Federalni radio
0 07.03.2024 16:35
Kultura, umjetnost
0 29.02.2024 16:40
Kultura, umjetnost
0 15.02.2024 16:44