Kultura, umjetnost, 14.10.2021.

Direkcija festivala MESS, svoje najviše priznanje, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra, ove godine s ponosom dodjeljuje Nijazu Alispahiću, književniku, dramskom piscu, dugogodišnjem umjetničkom direktoru i dramaturgu Narodnog pozorišta u Tuzli.

"Ostavio je dubok pozorišni trag djelujući u svojoj sredini kao pisac i dramaturg koji je svojim djelima nametnuo Tuzlu kao nezaobilaznu umjetničku i teatarsku činjenicu. Osvajao je prestižne nagrade na svim bosanskohercegovačkim festivalima sa predstavama koje su ispisale najuzvišenije domete bh. teatra. Ipak, najdublji trag u književnosti južnoslovenskih prostora ostavlja kao autor drama i libreta za opere koje tematiziraju događaje iz historije i kulturne baštine Bosne i Hercegovine", stoji u obrazloženju Direkcije Festivala MESS.

Kako se dalje ističe, kuriozitet njegovog književnog i teatarskog rada svakako je činjenica da je po motivima vlastitih triju drama uspio napisati i operska libreta čime postaje bh. klasik koji će uvijek intigirati savremenu teatarsku produkciju. Nemjerljiv je njegov doprinos teatarskoj kulturi i kroz uređivanje jednog od najboljih časopisa "Pozorište".

Nijaz Alispahić u svom umjetničkom opusu obuhvata široko polje izražavanja: od poezije, proze, drame, mnogih dramatizacija, radova iz teatrologije i kritike, esejistike i publicistike, pozorišne i televizijske režije, istraživanja književno-dramske baštine.

"Ovo najveće festivalsko priznanje odlazi u ruke jednoj od najznačajnijih umjetničkih figura bosanskohercegovačke teatarske scene - Nijazu Alispahiću", zaključeno je ispred Direkcije Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

U okviru projekta “Ime moje škole” Bošnjački institut je pripremio tematsku izložbu posvećenu istaknutom bosanskohercegovačkom kompozitoru, nastavniku i profesoru Avdi Smailoviću, čiji bi se zanimljivi životni put, smatraju organizatori mogao sažeti u izreku preko trnja do zvijezda.

Izložba će biti postavljena od 14.  do 27. Oktobra u Centru za kulturu i edukaciju Safet Zajko, vise detalja donosi jedna od autorica izložbe Maja Sijerčić

Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila 2021., 32. po redu, posjetilo je više od 30.000 ljudi u šest dana.

Stručni žiri koji čine predsjednica Lejla Alimanović i članovi Aleksandar Knežević i Sarina Bakić donio je odluke o najboljim u čak 15 kategorija kao i o dobitnicima posebnih i specijalnih sajamskih priznanja.

Alimanović je istaknula da je ove godine broj nagrada i priznanja nešto veći jer je zbog neodržavanja Sajma prošle godine i broj prijavljenih izlagača bio veći.

Trud i usmjerenost ka zajedničkom cilju organizatora, autora, izdavača, ali i medija i građana, posjetitelja sajma, poslali su svima obećavajuću poruku optimizma. U proteklom periodu koji su obilježili i česti lockdowni, knjiga je mnoge od nas sačuvala, bilo da smo je pisali, radili na njenoj pripremi za objavu ili da smo je čitali. Knjiga je zaista bila i stat će, ključ mudrosti i zdravlja što je bio moto ovogodišnjeg Sajma – kazala je Alimanović.
Knjiga “Djeca s cerebralnom paralizom heroji našeg vremena „ Selvedina Dedića i saradnica Admire Desić i Amele Talić promovisana je prostoru Bosanske kuće u okviru Sarajevskog sajma knjiga.

Urednica knjige prof.dr. Emira Švraka iz Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH ovom prilikom je istakla da je riječ o  knjizi koja je i stručna i autobiografska.

Autobiografska  knjiga jednog fenomenalnog oca kakav je Selvedin Dedić, njegove supruge i jedne djevojke koja ima cerebralnu paralizu - profesorice bosanskog jezika koja radi u Udruženju „Dlan“. Ovo je jubilarna deseta  knjiga u izdanju Saveza. Deseta knjiga za 10 godina uspješnog rada.
-Predstavom Teatra GAVRAN iz Zagreba – „Savršeni partner“ večeras u 20 sati, u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, počinju  ovogodišnji Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljeće, u uslovima složenih epidemioloških prilika – ponovno, kao i prošle godine, u jesenjem izdanju.U gotovo dva mjeseca trajanja ove kulturne manifestacije pred mostarskom publikom biće bogat i sadržajan program .O programskim sadržajima govori glavna tajnica Matice hrvatske Mostar Misijana Brkić Milinković

Od nešto više od 4 miliona maraka na računu Fondacije za kinematografiju, u prvom vihoru pandemije vlast je povukla 3. Iako navikli da stezanje pojasa obično počinje od kulture, iz Upravnog odbora Fondacije poručuju da je situacija katastrofalna.

"Tražimo tri miliona, koja su nam bila uplaćena, odobrena, pa u pandemiji vraćena – a makar da su pola uzeli, a pola ostavili nego sav novac povukli - da nam se to vrati”, kaže Emir Hadžihafizbegović, član Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

I da Fondaciji rebalansom bude vraćen oduzeti novac, naša zemlja je, čak i u komšijskim okvirima, uvjerljivo posljednja po ulaganjima u kinematografiju. Iz Fondacije poručuju da s traženim budžetom od 4 i po miliona godišnje, prosječnom broju korisnika dodijeljeni novac najčešće služi tek kao inicijalna sredstva za traženje koproducenata i pristupanje evropskim fondovima.

Deseti jubilarni Tuzla film festival u petak će otvoriti svoja vrata svim ljubiteljima filma i filmske umjetnosti sa ex yu prostora. Festival će otvoriti regionalni hit film ''Južni vetar 2: Ubrzanje'', što će ujedno biti i njegova bosanskohercegovačka premijera. Festival će trajati do 19. oktobra.

Iako su se susreli s izazovima i pandemijom koronavirusa, Organizacijski odbor Tuzla film festivala nije zaustavio tradiciju dugu već deset godina. Festival će pouditi mnogobrojne filmove, radionice, kafe s poznatim, kao i druženja s rediteljima i glumcima. Za razliku od prošlih godina, ovogodišnji festival će sadržavati i online i live formu.

„ Ove godine ćemo imati zaista jednu veliku priliku da pokažemo koliko smo napredovali. Imamo nekoliko zaista fantastičnih imena, Danis Tanović zatvara 10. jubilarni Tuzla film festival, Miloš Abramović otvara“, kazao je Boris Balta, direktor Tuzla film festivala.

Dunja Jelovac