Kultura, umjetnost, 02.12.2020.

Na jednom od najvećih arheoloških srednjevjekovnih nalazišta u BiH, nalazištu grada "Dubrovnika“ kod Ilijaša, ove godine je iskopan dio pojasne kopče rađene u bronzi s pozlatom, a na njoj je ugraviran sjajan prikaz ljiljan.

U Sarajevo je održana naučna konferencija I predstavljena zbirka radova “Počitelj – sjaj koji blijed” čiji je izdavač Udruženje “Trezvenost”, a u kojoj je ocijeljeno stanje u Počitelju.

Nagrada "Kočićevo pero" za jesen 2020. godine dodijeljena je uglednom književniku Želimiru Perišu za knjigu "Mladenka kostonoga" u izdanju "OceanMora" iz Zagreba.

Zbog odgovornosti spram situacije vezane za pandemiju koronavirusa, odlučili smo otkazati ovogodišnji festival kako bi pomogli u sprečavanju širenja virusa i zaštitili publiku i učesnike festivala nepotrebnom izlaganju riziku", navodi se u saopćenju koje je potpisao direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Svečano otvarnje spomen-ploče u rodnoj kući književnika Alije Isakovića (1932.-1997.) upriličeno je u Bitunji, kod Stoca (Općina Berkovići) u organizaciji Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Akademik Petar Vidić poklonio je 15 njegovih umjetničkih slika u trajno vlasništvo Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Učinio je to u godini kad se navršava 25. obljetnica njegovog članstva u ovoj naučnoj ustanovi.

Akademija je tim povodom upriličila izložbu poklonjenih Vidićevih djela, koja je otvorena danas i trajat će do 10. decembra.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH Miloš Trifković kazao je da se ovom donacijom dopunjava fundus Vidićevih djela koji Akademija planira izložiti u sopstvenoj galeriji kad se za njeno otvaranje steknu uvjeti.

Špiro Guberina rodjen je 1933. godine u Šibeniku, gdje je proveo djetinjstvo koje je otkrivalo njegove bogate talente još dok je u glazbenoj školi svirao violončelo i u šibenskom amaterskom kazalištu glumio prve uloge. Iako je studirao građevinu, a onda matematiku - život ga je 1954. odveo na pravu adresu - Akademiju dramskih umjetnosti upisao je i u roku završio 1958. godine.

U organizaciji Narodnog univerziteta Konjic u online formatu održana je četvrta manifestacija “Činiti i biti”, posvećenu filozofu, profesoru estetike i suvremene filozofije Kasimu Prohiću

O životu i djelu Kasima Prohića govorit će akademik Dževad Karahasah, profesori Senadin Lavić, Sanjin Kodrić, Sead Šemović, zatim Irma Marić, književnik Stevan Tontić i glumac Hasija Borić.

Uređuje i vodi Dunja Jelovac

Slovenija Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 22:30
Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici Hrvatska
0 23.05.2024 22:28
HNV BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 21:42
SDP SDP BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 21:22
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 19:26