Kultura, umjetnost 02.06.2022.

-Sarajevski dani poezije teku  od 31. maja do 7. juna.

Predsjednika Društva pisaca BiH Hadžema Hajdarevića raduje činjenica da se 61. Sarajevski dani poezije održavaju uživo nakon što su posljednje dvije godine zbog pandemije koronavirusa dešavali u online izdanjima.

"Nadam se da se vraćamo na stari kolosijek i da će Sarajevski dani poezije zadržati svoju književničku misiju. Sretni smo što smo u mogućnosti da dođu pjesnici, uglavnom iz regije, nešto manje iz svijeta, jer smo bilo reducirani finansijskim sredstvima, koja su svake godine sve manja i manja", kazao je Hajdarević.

Predsjednik Programskog savjeta "Sarajevskih dana poezije" Mile Stojić kazao je da je riječ o jednoj osebujnoj ličnosti.

"Njegova poezija na neki način nam je bliska, jer on piše o razaranju kurdske zemlje, teroru nad kurdskim narodom. Mi smo se odlučili za Habascha ove godine zato što se u Evropi dešava velika ratna drama za koju neki govore da je početak trećeg svijetskog rata, a niko više i ne misli na Bliski istok, njihovu dramu koja traje godinama. To je možda malo nepravedno. Zato smo odlučili dati nagradu jednom Kurdu, egzilantu, čovjeku iz porušene zemlje", rekao je Stojić.

On je kazao da je Hussein Habasch preveden na mnoge svjetske jezike, a iduće godine će i Društvo pisaca objaviti izbor njegovih stihova.

 

- U organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Sarajevo i Matične biblioteke Istočno Sarajevo, u Sarajevu predstavljena knjiga „Stevo Kaluđerčić: prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864-1948/“ i otvorena izložba „Zaboravljeni sarajevski Srbi – Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač“.

Izložba „Zaboravljeni sarajevski Srbi – Stevo Kaluđerčić, učitelj i vaspitač“ ostaje otvorena u prostorijama SPKD „Prosvjeta“ u Sarajevu do 9. juna.

Priređivač knjige „Stevo Kaluđerčić – prosvjetni, kulturni i politički radnik /1864 – 1948/“ Ivana Kuljanin podsjetila je da je riječ o zborniku koji je objavljen prošle godine, navodeći da je na ovoj knjizi radila četiri godine.

„Ideja da se napravi ovakav zbornik datira još od 2016. godine kada je u izdanju Matične biblioteke u Istočnom Sarajevu izdata knjiga Pavla Kaluđerčića `Sjećanje na ljude i događaje`“, rekla je Kuljaninova i dodala da je cijelo poglavlje u toj knjizi posvećeno porodici Kaluđerčić, čija je centralna ličnost Stevo.

Zbornik je podijeljen u nekoliko poglavlja tako da prvi dio sadrži pripovijetke Steve Kaluđerčića, drugi dio njegov prevodilački rad, zatim pedagoške i prosvjetne radove, te govore i izlaganja, kao i šta su savremenici pisali o njemu.

Borjan Mitrović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu rekao je da promocija zbornika o Stevi Kaluđerčiću predstavlja odličnu priliku za građane Sarajeva da se upoznaju sa istorijom, životom i djelatnošću ovog kulturnog radnika, veoma značajnog za kulturu, književnost i opštu javnu djelatnost Srba u ovom gradu u drugoj polovini 19. i početkom 20. vijeka.

Radica Sudarušić sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu izrazila je zadovoljstvo što je ovom knjigom od zaborava otrgnut čovjek koji je bio zaslužan u mnogim kulturnim i prosvjetnim djelatnostima.

Stevo Kaluđerčić bio je učitelj, pripovjedač, prevodilac, kulturni, prosvjetni i politički radnik koji je živio u Sarajevu s kraja 19. i početkom 20. vijeka.

Bio je aktivan član u svim tadašnjim kulturnim i društvenim organizacijama, časopisima i udruženjima.

Jedan je od osnivača i urednika „Bosanske vile“ sa njegovim grafičkim rješenjem naslovne stranice.

Bio je aktivni član „Prosvjete“, napisao je Istoriju srpskog naroda koja je bila udžbenik u osnovnim i građanskim školama sve do 1914. godine.

Takođe, bio je horovođa i član crkvenog hora u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, redaktor almanaha „Novi Trebević“, inicijator osnivanja Muzeja Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, predsjednik Srpskog učiteljskog udruženja u BiH, narodni poslanik u Bosansko-hercegovačkom saboru.

- Novu zbirku poezije predstavlja nam pjesnik Nijaz Kurtović

(Dunja Jelovac )

Kultura, umjetnost
Kultura, umjetnost
0 17.05.2024 16:48
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:53
Kultura, umjetnost
0 02.05.2024 16:52
Kultura, umjetnost
0 18.04.2024 23:24
Kultura, umjetnost
0 04.04.2024 22:23
Kultura, umjetnost
0 23.03.2024 15:20