Dunja Jelovac

Kultura, umjetnost 12.05.2022.

Multimedijalna izložba “Književno stvaralaštvo dr. Hedine Tahirović-Sijerčić ”otvorena je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u okviru manifestacije Dani nacionanih manjina Kantona Sarajevo.

Na izložbi posjetioci mogu pogledati i kupiti djela ove nezavisne istraživačice, književnice i profesorice romskog porijekla u čijem su fokusu djelovanja romski jezik, kultura i tradicija, kao i književnost Roma.

U okviru izložbe nalazi se i audio instalacija “Snovi daleko od mahale”, a posjetioci mogu poslušati poeziju Hedine Tahirović-Sijerčić na romskom jeziku te pročitati prijevod na bosanski jezik. Izložene su i dvije suknje koje predstavljaju narodnu nošnju Romkinja te simboliziraju odnos društva prema ovoj izuzetno marginaliziranoj grupi, čak i u okviru romske zajednice.  

U okviru otvorenja izložbe održana je diskusija sa autoricom koju je vodila direktorica Muzeja, Šejla Šehabović. Bilo je govora o položaju umjetnice i naučnice u manjinskoj zajednici i njenom pionirskom radu u oblasti izučavanja romske kulture. Govorile su i zašto Romi svoj jezik ne mogu učiti i izučavati institucionalno te o položaju Roma u sistemu obrazovanja. Učesnice će se također dotakle teme višejezičnih zajednica, a govorile su i marginalizaciji, solidarnosti i hrabrosti. Dr. Tahirović-Sijerčić je ukazala na problem prijevoda sa romskog na bosanski jer se doslovnim prijevodom gubi smisao.

  • Na romskom jeziku naprimjer sintagma volim te doslovno kaže “ja jedem tvoj srce”. Puno je takvih primjera, i neophodno je tako živopisan jezik sačuvati. Nažalost romski jezik se ne uči u školi, a još jedan problem o kojem često govorim je mimikrija Roma, odnosno velik broj njih se stidi svoje nacije i kulture i pokušavaju se utopiti u većinsku kulturu. Također, dok se većinski narodi u Bosni Hercegovini izjašnjavaju kao manjinski, do tad manjine u BiH nemaju nikakve šanse, ne samo Romi već i druge nacionalne manjine.  – kazala je dr. Tahirović-Sijerčić-Tahirović.

Izložba “Književno stvaralaštvo dr. Hedine Tahirović-Sijerčić”otvorena je do 14. maja.
Rad ove svestrane umjetnice predstavlja nam Arjana Tafro.

godišnjica ubojstva Stupsko brdo granatiranje
0 23.05.2024 11:00
Turski specijaliteti egejska regija Sarajevo
0 23.05.2024 10:36
Andrija Mandić Crna Gora rezolucija
0 23.05.2024 10:33