KUIP KS: Od 59 uzoraka sladoleda svi mikrobiološki ispravni
Na osnovu plana službenih kontrola inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, u periodu od 10. do 30. juna, su izvršili redovne inspekcijske nadzore u 20 ugostiteljskih objekta na području Kantona Sarajevo u kojima se vrši proizvodnja i promet sladoleda, te su izvršili uzimanje službenih uzoraka sladoleda s ciljem kontrole zdravstvene ispravnosti.
Uzeto je ukupno 59 uzoraka sladoleda s ciljem mikrobiološke kontrole zdravstvene ispravnosti sladoleda. Istovremeno je vršena i kontrola higijene procesa rada, te je uzeto 104 brisa sa različitih površina, opreme, ruku i odjeće radi mikrobiološke analize. Ispitivanje uzoraka je izvršio Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu.
Od ukupno uzetih 104 uzoraka briseva, rezultati su pokazali da 14 briseva ne odgovara odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), jer sadrže mikroorganizme (aerobno mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, slijedom čega su izdata rješenja za otklanjanje nedostataka za sedam ugostiteljskih objekata.
Kada su u pitanju uzorci sladoleda svi su bili usaglašeni sa Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravinika o mikrobiološkim kriterijima za hranu (2023), a što ukazuje na visok nivo higijene i bezbjednosti proizvoda.
U poređenju s prethodnom godinom, vidljivo je značajno poboljšanje stanja na terenu. Naime u 2024. godini tokom službenih kontrola i uzorkovanja sladoleda, inspektori za hranu su izdali 21 rješenje o otklanjanju nedostataka, odnosno o provođenju korektivnih mjera i to zbog neusklađenosti ne samo briseva, već i uzoraka sladoleda. Ove godine svi uzorci sladoleda su bili usaglašeni sa zakonskim odredbama, a broj izdatih rješenja je više nego prepolovljen.
Ovi rezultati jasno ukazuju na pozitivan uticaj pojačanih inspekcijskih kontrola i preventivnih mjera koje su doprinijele podizanju nivoa higijene i sigurnosti hrane kod subjekata u poslovanju sa sladoledom, saopćeno je iz KUIP-a KS.
Fena