videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Kruži rješenje za imenovanje Vlade bez tri potpisa - reakcije su burne

Pri kraju roka za imenovanje Vlade Federacije ponovo je aktuelizirano pitanje potencijalnih intervencija visokog predstavnika u Ustav Federacije. U medijima kruži moguće rješenje prema kojem bi Vlada mogla biti imenovana bez tri potpisa, ali uz pravo onog ko ne želi potpisati imenovanje da na odluku uloži veto, za koji je, između ostalog, potrebna i dvotrećinska većina u Skupštini kantona u klubu naroda kojem pripada. To dalje znači da je imenovanje Vlade prepušteno volji zastupnika u samo tri kantona, što su vlast i opozicija ocijenili neprihvatljivim - svi osim HDZ-a BiH.

Nova Vlada po novim pravilima. Kako kruže glasine, Christian Schmidt rješenje za Federaciju priprema jer saglasnosti Refika Lende za imenovanje Vlade još nema. Zbog toga bi iz OHR-a mogla stići nova odluka prema kojoj se Vlada može imenovati bez sva tri potpisa, a predsjednica i potpredsjednici dobijaju pravo veta. Veto može iskoristiti samo onaj ko ima dvotrećinsku podršku u Klubu naroda u Domu naroda, ali i dvotrećinsku podršku svog kluba u skupštini u kantonu gdje tog naroda ima najviše. Iako je tek u najavi, Schmidtova nova intervencija je izazvala burne reakcije, posebno kod opozicije. Dok SDA u saopćenju tvrdi da ovaj put vodi ka definitivnoj etničkoj segregaciji, lider DF-a Željko Komšić oštro kritikuje: „Umjesto navedenog rješenja koje bi Schmidt trebao nametnuti, predlažem mu da razmisli o jednostavnijem, efikasnijem i neskriveno jasnijem šovinističko-fašističkom rješenju. A to je - ukidaju se izbori u Federaciji!“.

„To je antidemokratski i na neki način isporučivanje Federacije strankama okupljenim oko HNS-a. To je jedan put u kojem se Bošnjacima konkretno uskraćuje pravo veta, a ovdje konkretno strankama okupljenim oko HNS-a to omogućuje“, kazao je SDA-ov Muamer Zukić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH

Tako bi se odluka o imenovanju Vlade premjestila iz Doma naroda u tri kantona. To su HNK, Tuzlanski i Kanton Sarajevo, odakle dolazi najviše delegata iz hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Ovakvo rješenje nije prihvatljivo ni za vladajuće stranke Osmorke. Već na najavu novih izmjena u Federaciji negoduju. Parlamentarna većina koja je već nekoliko puta demonstrirana, za njih je put do formiranja Vlade.

„Ukoliko se odluči za eventualnu dodatnu kantonizaciju Bosne i Hercegovine, smatram to verifikacijom ratnih i političkih dejstava nenormalnog političkog uređenja, a mi bismo, ipak, trebali da težimo demokratiji“, kaže potpredsjednik FBiH Igor Stojanović (SDP).

NiP-ov Aljoša Čampara, delegat u Domu naroda FBiH, u potpunosti smatra neprihvatljivim bilo kakvo blokiranje uspostave novog saziva Vlade FBiH: „Koristim ovu priliku da pozovem zvaničnike SDA da se ne igraju s budućnosti Bosne i Hercegovine i da ispoštuju volju najvišeg zakonodavnog tijela u Federaciji BiH“.

HDZ BiH je, prema mišljenju drugih stranaka, u Schmidtovom planu najbolje prošao. Iako se zvanično nisu oglasili, njihov Mladen Bošković, zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma FBiH, poručuje da treba prestati proizvodnju straha, obmana i loših podvala koje koče napredak Federacije: „Samo razgovor i dijalog unutar BiH, kao i sa međunarodnim prijateljima, put su rješenja svih otvorenih pitanja u BiH“.

Novi amandmani na Ustav Federacije donijeli bi promjene, ali ne i novost u BiH. Isti model odlučivanja se već primjenjuje u Predsjedništvu BiH, gdje svaki član može povući entitetski vitalni interes pa odlučivanje prebaciti u Dom naroda Federacije ili Narodnu skupštinu RS-a, gdje mu je potrebna dvotrećinska većina. Potencijalna Schmidtova intervencija, kako se pretpostavlja, mogla bi uslijediti sredinom sedmice, baš kada je vladajuća koalicija najavila imenovanje Vlade Federacije.

federalna.ba

Vlada FBiH potpisi Christian Schmidt
Christian Schmidt Stolac komemoracija komemoracija blajburškim žrtvama
0 27.05.2023 18:13
Večernjakov pečat Michael Murphy Christian Schmidt Johann Sattler
0 26.05.2023 22:11
Bodo Weber Christian Schmidt Krug 99
0 21.05.2023 11:09
Vlada FBiH Nermin Nikšić poplave štete
0 19.05.2023 14:44
Vlada FBiH penzije uvećanje penzija
0 19.05.2023 14:12