Krug 99: Istočna konekcija protiv Južne konekcije

Almir Bečarević, ministar u Vladi Kantona Sarajevo za komunalnu privredu, infrastrukturu, prostorno uređenje, građenje i zaštitu, kao gost-uvodničar današnje sesije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“  o temi „Istočna konekcija protiv Južne konekcije?“, izjavio je da će u narednih sedam do 15 dana Vijeće ministara BiH vrlo vjerovatno odobriti projekat nove istočne gasne interkonekcije za BiH, što podrazumijeva oslonac na isporuku gasa iz Rusije.

Velika je žurba da se to desi, naglašava Bečarević, navodeći dva razloga, po njegovom mišljenju – prvi što će se članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratiti u narednom periodu pred Ujedinjenim narodima, a drugi što predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u narednih 20-30 dana odlazi u posjeti Moskvi s ovom „hedijom koja ne znači samo gasovod već i termoelektranu na plin, odnosno vrstu politike“.

S ruske strane će Dodik pritom očekivati kredite što nisu samo pomoć njemu u realizaciji ovog projekta, već i u samoj finansijskoj stabilnosti RS-a.

Što se tiče južne interkonekcije, aktuelne se dvije opcije, ističe Bečarević. Nije siguran koja će dobiti zeleno svjetlo jer su još jake velike silnice što zahtijevaju da južnu interkonekciju realizuje nova kompanija u Hercegovini, Južna plinska interkonekcija, a to je intencija da kompanija BH Gas faktički bude izbačena iz projekta iako ga je doveo do glavnine.

Drugi prijedlog je također na stolu i uslovno rečeno znači da BH Gas bude transformiran u nekakav hibrid s dijelom preduzeća u Mostarau čiji bi izvršni direktor sjedio tamo kontrolišući tokove, tako da bi to, po Bečarevićevom mišljenju, generalno značilo podjelu na nacionalnoj osnovi.

Hrvatski narodni sabor je prije mjesec-dva dana donio deklaraciju proglasivši projekat južne plinske interkonekcije od nacionalnog interesa za Hrvate.

To je Bečareviću, kako on ističe, 'zaparalo uši' jer ovakvi projekti imaju po pravilu državnu odrednicu budući da gasovodi prelaze državnu granicu.

- I istočna i južna plinska interkonekcija su nešto što podrazumijeva odluke i Vijeća ministara BiH i Parlamenta i Predsjedništva BiH, tako da su ova dva projekta zaista suprotstavljena, sad već decenijama. Nova istočna interkonekcija datira još iz 2005-2006. kao Projekat Sava. Sad se više ne zove tako već Nova istočna interkonekcija, a bio bi oslonjen isključivo na turski tok i ruski gas. Južna interkonekcija je direktno povezana sa LG terminalom, odnosno, što je još bitnije, s projektom za koji se nadam i da će ubrzo krenuti, konekcijom na azerbejdžanski gas – rekao je Bečarević.

Bosna i Hercegovina, odnosno BH Gas, ucrtao je u sve gasne karte južnu plinsku interkonekciju kao odvojak upravo s tog drugog projekta. Njegova realizacija bi po Bečarevićevim riječima značila punu sigurnost snabdijevanja gasom za razliku od Nove istočne interkonekcije, što bi značila samo novi ulaz gasa iz istog pravca i pritom ne bi garantovala sigurnost snabdijevanja već uplitanje politike.

federalna.ba/Fena

Almir Bečarević Krug 99
Dinko Gluhonjić Krug 99
0 24.03.2024 12:07
Azra Zornić David Pettigrew Krug 99
0 17.03.2024 18:21
Krug 99 Azra Zornić David Pettigrew
0 17.03.2024 11:42
Krug 99 pravosuđe Tatjana Savić Demir Delić
0 10.03.2024 13:58
Zoran Vuletić Krug 99 Srbija
0 03.03.2024 11:52