Zaključci posjete Krivokapića: Regionalna saradnja i put u EU prioriteti

Svečanim dočekom pred zgradom državnih institucija BiH počeo je jednodnevi i prvi službeni posjet Zdravka Krivokapića, premijera Crne Gore našoj zemlji. Nakon niza sastanaka sa bh. izaslanstvima, poruke: regionalna suradnja i europski put ostaju prioriteti.

Adresa prva - Vijeće ministara BiH. Bilateralna saradnja bez otvorenih pitanja što je za zemlje Zapadnog Balkana, tvrde, prava rijetkost. Fokus razgovora: Ekonomske teme i infrastrukturno povezivanje dviju zemalja.

Novo obećanje, stara tema. Četiri godine ranije, tadašnji premijer Crne Gore Duško Marković i predsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić obećali isto. Do danas, ni projekta, ni radova, ni ceste. No, ovi novi tvrde - neće sve završiti na obećanjima. Potrebna je bolja povezanost, da bi i trgovinska razmjena bila veća.

Krivokapić: Nenadoknadive žrtve se koriste u političke svrhe

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je saradnja najvažniji prioritet za boljitak cijele regije i da je to jedna od glavnih poruka tokom prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini, a koja je ujedno i njegova prva posjeta u okviru regije. Nakon sastanka sa predsjedavajuć...

Osim ekonomskih, neizbježno bilo je i političkih pitanja. I to u vezi sa rezolucijom o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, koja treba da bude usvojena u Skupštini Crne Gore. Krivokapić o ishodu nije govorio, ali je upozorio da politika koja je možda saučesnik tih dešavanja priču o genocidu koristi ne iz pokajanja, već u političke svrhe.

Nakon ovog uslijedio je sastanak sa delegacijom državnog parlamenta.

Delegacija Parlamentarne skupštine razgovarala sa predsjednikom Vlade Crne Gore

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarala je danas sa predsjednikom Vlade Crne Gore g. Zdravkom Krivokapićem koji boravi u službenoj radnoj posjeti našoj zemlji. Tokom otvorenog razgovora izraženo je zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina i Crna Gora ne...

Adresa druga Predsjedništvo BiH. Susret iza zatvorenih vrata, bez izjava za medije. U saopćenju za medije navedeno između ostalog da su saglasni da je potrebno konkretizovati započete infrastrukturne projekte.

Predsjedništvo BiH sa Krivokapićem: Nema otvorenih pitanja

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića. Izraženo je zadovoljstvo posjetom predsjednika Vlade Crne Gore i time što je za...

Treća i ujedno posljedna adresa posjete - Vlada FBiH. Opet iza zatvorenih rata. Poruke identične: Potrebna bolja saobraćajna komunikacija.

Osim ove, zajednička poruka sa svih sastanaka jeste evropska perspektiva dviju zemalja i poziv uniji - prilagodite nam zahtjeve za članstvo. 

Novalić-Krivokapić: Unaprijediti ekonomsku saradnju BiH i Crne Gore

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića, koji boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini. Premijer Novalić poželio je dobrodošlicu u svoje i ime Vlade FBiH premijeru Kri...

federalna.ba/videoprilog Harisa Šertovića (Dnevnik 2)

Zdravko Krivokapić BiH Crna Gora Sarajevo saradnje saradnja posjeta posjet
koronavirus BiH
0 25.07.2021 12:50
Crna Gora turizam
0 24.07.2021 15:48
Sarajevo turizam
0 24.07.2021 13:55
koronavirus BiH
0 24.07.2021 13:00
žrtva utapanje crna hronika Mostar BiH FUCZ
0 23.07.2021 13:26