videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Kritike upućene domaćim, evropskim, ali i američkim dužnosnicima

Pod motom “Ne damo državu” Inicijativa građana BiH održala je prosvjed pred zgradom državnog Parlamenta. Nekoliko stotina okupljenih građana uputilo je kritike domaćim, evropskim, ali i američkim dužnosnicima. Organizatori navode da se Bosna i Hercegovina nalazi pred povijesnom dilemom kuda dalje: hoćemo li na Istok ili Zapad ili da ostanemo svoji na svome. Još jednom su jasno iznijeli svoje zahtjeve. Među ostalim, traže kažnjavanje negiranja genocida, ubrzavanje NATO i EU puta, te sprečavanje etničkih podjela.

“Ne damo državu!” - jasni su bili organizatori i okupljeni građani koji nisu krili nezadovljstvo radom domaćih, ali i stranih zvaničnika. Salva kritika upućena je i na adresu visokog predstavnika Christiana Scmidta. Tvrde da, iako mjesecima traže poziv za sastanak u OHR-u, još ga nikad nisu dobili. Iznanađeni nisu, jer su u politiku međunarodne zajednice, kako kažu, već odavno izgubili povjerenje.

“Ovdje je država u pitanju i jedan kabadahijski odnos visokog predstavnika Christiana Scmidta. Oni su doveli do ovog stanja i oni su proizveli ovu situaciju. Oni su dopustili Beogradu i Zagrebu da se u našoj državi ponašaju kao veći domaćini nego Sarajevo”, istakao je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine.

“Da zaustavimo najavljenu podjelu državne imovine na entitete, to bi dovelo do kraha države. Sve što rade da zakomplikuju u Federaciji to ne primjenjuju u RS-u”, kazao je Suad Đozić, član Neformalne grupe Restart BiH.

A kada bi bila provedena i primijenjena presuda u slučaju Azre Zornić, apelantice pred Evropskim sudom za ljudska prava, tvrdi da bi stranke koje opstaju na etnonacionalizmu nestale. Ali, kako naglašava, dvostruki aršini prema zemljama Evropske unije i zemljama koji nisu članice usporavaju proces, koji je, umjesto isključivo pravni, postao političko pitanje.

“Licimjerna desničarska Evropa primjenjuje dvostruke standarde - jedni vrijede unutar Evrope, a sasvim drugi standardi se primjenjuju prema zemljama koje nisu članice”, istakla je Zornić.

Za svoju zemlju se boriti mora, mišljenja su građani koji su izašli na proteste. Nezadovoljni malobrojnošću okupljenih, uputili su jasan stav: Preći preko granice i napustiti Bosnu i Hercegovinu nije rješenje!

Od vladajućih se građanima ni ovaj put niko nije obratio. Jer neradni je dan. U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine danas nije bilo onih koji bi poslušali njihove zahtjeve i čuli mišljenje onih koji su im te funkcije osigurali. Građani i organizatori upozoravaju: Ovi protesti samo su uvertira u novo masovnije okupljanje, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Iako ne polažu velike nade, kažu - oni su bili jasni, na potezu je vlast.

federalna.ba

Inicijativa građana BiH prosvjed protest