Krišto na Regionalnom samitu o planu rasta i usklađivanju u Tirani
(Izvor: Ilustracija)

Krišto na Regionalnom samitu o planu rasta i usklađivanju u Tirani

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvovala je danas u Tirani na Regionalnom samitu o planu rasta i usklađivanju, čiji su domaćini bili premijer Albanije Edi Rama i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi.

Tom prigodom se Krišto obratila na liderskom panelu "Fazni ulazak u jedinstveno tržište".

Krišto je kazala kako je Bosna i Hercegovina u iščekivanju otvaranja procesa pregovora s EU-om u martu. Naglasila je posvećenost Vijeća ministara BiH evropskom putu, koje hitno radi na postizanju odgovarajuće razine usklađenosti s kriterijima za članstvo u Evropskoj uniji.

Naglasila je kako je Bosna i Hercegovina prepoznala značaj zelenih traka na graničnim prelazima, koje olakšavaju trgovinu i prometnu povezanost u našoj regiji, doprinose zaštiti okoliša smanjenjem potrošnje goriva i emisija te da aktivno učestvuje u njihovoj implementaciji na svim važnim graničnim prelazima i ulaže dodatne napore u proširenje ove inicijative na što veći broj prelaza.

Kazala je kako je još uvijek aktualna problematika za privredne subjekte usklađivanje radnog vremena carinskih agencija, za što je potrebno dodatno usklađivanje propisa i bilateralnih sporazuma. Naglasila je važnost ulaganja u graničnu infrastrukturu, kako bi se uspostavila integrirana kontrola i moderni sistemi upravljanja prometnim trakama na graničnim prelazima, čime bi se omogućio brži protok robe i ljudi preko granica.

Također je istaknula važnost trgovine s EU-om za zemlje regije i uklanjanja prepreka s kojima se privrednici suočavaju u prekograničnom platnom prometu, za što je veoma bitna harmonizacija platnih sistema s evropskim standardima.

Dodala je da, s tim u vezi, Vijeće ministara BiH radi na usklađivanju pravnog i regulatornog okvira s acquisom kako bi se omogućilo povezivanje i integracija naših platnih sistema, uspostava isplativijih plaćanja u ekonomijama zapadnog Balkana i uspostava regionalnog okvira za ograničavanje troškova plaćanja unutar CEFTA-e.

Naglašavajući važnost medicinske saradnje u regiji nakon pandemije, Krišto je rekla da Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje i u uspostavljanju regionalnih mehanizama za brzu razmjenu medicinskih potrepština i osiguranje stabilnosti u opskrbi medicinskim materijalom te da provodi niz aktivnosti kako bi poboljšala svoju pripravnost i odgovor na hitne medicinske situacije.

Dodala je da Bosna i Hercegovina prepoznaje važnost regionalnih instrumenata potrebnih za proces faznog ulaska u Jedinstveno tržište EU-a. S tim u vezi, istaknula je važnost uspostave zajedničkih pravila o porijeklu i obostranog priznavanja s EU-om, što bi omogućilo našim proizvođačima pristup evropskom tržištu prije punog pristupanja EU-u.

Naglasila je da institucije Bosne i Hercegovine aktivno rade na harmonizaciji zakonodavstva kako bi osigurale ispunjenje zahtjeva i pridruživanje Jedinstvenom evropskom području plaćanja (SEPA) u skorije vrijeme.

"Ukupno gledajući, pred nama su izazovi, ali i velike prilike za unapređenje naših privreda i daljnji ekonomski napredak. Od izuzetne je važnosti da zajedno nastavimo razvijati i implementirati odgovarajuće regionalne instrumente koji će nam pomoći da lakše uskladimo naša zakonodavstva i prakse sa standardima EU-a, što će dodatno podržati integraciju zemalja Zapadnog Balkana u evropske strukture", rekla je Krišto.

Dodala je da upravo ove inicijative i instrumenti predstavljaju temelj za jačanje regije Zapadnog Balkana, poboljšanje konkurentnosti privreda i osiguranje stabilnosti i daljnjeg prosperiteta naših zemalja.

federalna.ba/AA

 
Tirana Borjana Krišto samit
Miroslav Lajčak Borjana Krišto
0 16.04.2024 11:49
Aleksandar Vučić Dragan Čović Borjana Krišto
0 15.04.2024 19:36
Borjana Krišto Viktor Orbán Bosna i Hercegovina Mađarska
0 04.04.2024 17:53
Viktor Orbán Borjana Krišto Mađarska
0 04.04.2024 17:14
Viktor Orbán Borjana Krišto Sarajevo
0 04.04.2024 08:08