Prilog: Maida Alić

Krišto: BiH će do kraja godine dobiti datum otvaranja pregovora sa EU

U Briselu je održan 2. politički forum na visokom nivou između EU i Bosne i Hercegovine radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred našu zemlju postavila Evropska komisija. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s Evropskom Unijom, kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto. Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da se napredak vidi ali da BiH može više i bolje. Prije foruma održan je i sastanak Varheljija sa liderima šest parlamentarnih stranaka.

Evropski put BiH nema alternativu, jasna je poruka i opredijeljenost svih predstavnika vlasti koji su se okupili u Briselu na 2. Političkom forumu. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto rekla je da su politički lideri iz BiH iskazali svoje opredijeljene da nastave što snažnije na reformskom putu, a kako bi postigli napredak za sve građane Bosne i Hercegovine.

Evropska unija vidi predanost i pozitivne pomake kada su u pitanju neophodne i dugo očekivane reforme u Bosni i Hercegovini, kazao je evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji.

Smatra da je dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini bila ispravna odluka, jer su pokazani rezultati i razvoj kakav do sad nije viđen u našoj zemlji. Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje, kazao je Varhelji:

 

„Vidimo veliki napredak u reformama, nove vlade uspostavljene su na svim nivoima, brzo se usvajaju budžeti a sve političke stranke prepoznale su europske integracije kao prioritet. Stvorene su političke strategije koje su sastavni dio europskog puta. Spomenuo bih borbu protiv pranja novca, akcijske planove za migracije i borbu protiv terorizma ili provedbu nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Mislim da ovim razvojem događaja vidimo veliku promjenu u pristupu, veliku promjenu u radu svih institucija i funkcioniranju institucija u cijeloj zemlji.”

 

Evropska unija će biti spremna otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom, onda kada se ispune svi kriteriji, kazao je Varhelji i dodao da će Evropska komisija izvijestiti Vijeće ministara BiH o napretku u martu naredne godine, naglasivši da su ovo odlične vijesti za BiH.

Uoči glavnog foruma komesar Varhelji i predsjedavajuća Krišto formalno su okupili lidere šest parlamentarnih političkih stranaka kako bi razgovarali o tome kako dalje kada je u pitanju put BiH u EU. Lider NiP-a i ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković sastanak je ocijenio konstruktivnim, a o krupnim temama o kojima se, kaže na slažu neće prestati razgovarati:

 

„Pitanje Ustavnog suda oko kojeg se svi slažemo da strane sudije treba da odu jednog dana ili treba da odu sad. Način promjene ili formulacije Ustavnog suda Bošnjaci koji imaju preko 50 posto ako govorimo o etničkom sazivu onda očekujemo da Bošnjaci imaju pola Ustavnog suda. Ako ne govorimo o etničkom spremni smo govoriti o drugim formulama. Razgovaramo i o tome. Još imamo otvoreno pitanje sjedišta Apelacijskog vijeća ili Suda koji bi o tome trebao odlučivati. Danas smo i to dotakli ali nemamo tih posebnih problema sa zakonom o sprječavanju pranja novca, sukobu interesa, nemamo neke političke pozadine.“

 

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik kazao je da RS ima jasan stav na koji način vidi BiH kao dio Evropske unije:

 

„Očigledno RS bez vidljivosti neće moći biti dio paketa saglasnosti za EU ako bude eliminisana. Mi to pratimo.“

 

Da bi donosili teške političke odluke oko prioriteta kao što su Ustavni sud i Izborni zakon moramo stvoriti atmosferu povjerenja i u javnom prostoru među građanima a ne samo na sastancima, kazao je predsjednik Naše stranke Edin Forto.

Naredni, treći po redu politički forum na visokom nivou planiran je za maj naredne godine. Ranije danas objavljeno je i da lideri 27 evropskih zemalja najvjerovatnije neće donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom na predstojećem samitu u Briselu 13. decembra.

Borjana Krišto Forum EU - BiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 02.03.2024 17:40
Vijesti u 17 Federalni radio
0 02.03.2024 17:40
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.03.2024 12:11
sport Federalni radio
0 01.03.2024 23:51
Vijesti u 22 Federalni radio
0 01.03.2024 22:45