videoprilog Ines Alijagić (Federacija danas)

Krenuo biciklistički maraton Bihać – Kozarac, odaju počast nevino ubijenim

Povodom klanjana dženaze za 16 ekshumiranih i identifikovanih žrtava s područja općine Prijedor, koja će se održati sutra u Memorijalnom centru Kamičani u Prijedoru, danas je iz Bihaća krenuo 2. biciklistički maraton Bihać – Kozarac kako bi se odala počast nevino ubijenim žrtvama.

Iz Bihaća je krenulo oko 50 biciklista, a njima će se putem priključiti i biciklisti iz drugih gradova i općina te se očekuje da će ih u Kozarac doći više od 100.

„Ovo je jedno i sportsko i emotivno druženje nas biciklista, koji, inače, idemo za Srebrenicu. Ali ovo je nešto drugačije, ovo je za sjeverozapadnu regiju i radi se o žrtvama koje su već 1992. godine bile ne samo u Prijedoru nego širom BiH“, govori Ermin Lipović, organizator biciklističkog maratona.

Sabid Džonlagić učesnik je iz Kozarca i smatra kako ovo treba da preraste u nešto veće.

Bicikliste je iz Bihaća ispratio i Mujo Begić, šef Ureda Instituta za traženje nestalih u Bosni i Hercegovini: „Vrlo je važno da danas i ovih dana pošaljemo jasne poruke koje govore o potrebi i stalnom pamćenju nevino ubijenih, da pošaljemo poruke koje će koje će upozoriti generacije koje dolaze, dati priliku za bolji život, da pošaljemo poruke koje će jačati povjerenje među narodima u Bosni i Hercegovini. Ovaj biciklistički maraton organizairan je upravo u tu čast“.

Učesnici biciklističkog maratona stići će u Kozarac u večernjim satima gdje će  dočekati povorku sa tabutima.

federalna.ba

biciklistički maraton Prijedor Kozarac Bihać Memorijalni centar Kamičani
Bihać Kantonalna bolnica dr. Irfan Ljubijankić onkologija
0 20.11.2023 12:36
Bihać Svjetski dan nauke
0 14.11.2023 19:34
Bihać Potvrđena optužnica saobraćajna nesreća
0 14.11.2023 10:17
Bihać prva pomoć
0 10.11.2023 19:10