Kremlj tvrdi da Stoltenbergove izjave predstavljaju eskalaciju
(Izvor: Fena/Arhiva)

Kremlj tvrdi da Stoltenbergove izjave predstavljaju eskalaciju

Kremlj je saopćio u ponedjeljak da izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o razgovorima o raspoređivanju više nuklearnog oružja predstavljaju eskalaciju.

NATO je u pregovorima o raspoređivanju više nuklearnog oružja, izlvačenju iz skladišta i stavljanju u pripravnost, suočen s rastućom prijetnjom iz Rusije i Kine, kazao je Stoltenberg za novine The Telegraph.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se čini da su Stoltenbergovi komentari u suprotnosti sa saopćenjem Ukrajinske konferencije u kojem se kaže da je bilo kakva prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu Ukrajine nedopustiva.

- To nije ništa drugo nego još jedna eskalacija napetosti - kazao je Peskov o Stoltenbergovim izjavama.

Rusija tvrdi da Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici guraju svijet na rub nuklearne konfrontacije dajući Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara, od kojih se dio koristi protiv ruske teritorije.

Rusija i Sjedinjene Države daleko su najveće nuklearne sile svijeta, držeći oko 88 posto svjetskog nuklearnog oružja, sudeći prema podacima Federacije američkih naučnika.

Sjedinjene Države imaju stotinjak nestrateških nuklearnih oružja B61 raspoređenih u pet evropskih zemalja - Italiji, Njemačkoj, Turskoj, Belgiji i Niozemskoj, navodi Bilten atomskih naučnika. SAD imaju još 100 komada takvog oružja unutar svojih granica.

Rusija ima oko 1.558 nestrateških nuklearnih bojevih glava, iako stručnjaci za kontrolu naoružanja kažu da je vrlo teško reći koliko ih ima zbog tajnosti, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

NATO