Kremlj: Moskva neće promijeniti planove o nuklearnom oružju u Bjelorusiji uprkos kritikama
(Izvor: EPA-EFE/SHAMIL ZHUMATOV / POOL)

Kremlj: Moskva neće promijeniti planove o nuklearnom oružju u Bjelorusiji uprkos kritikama

Rusija je saopštila danas da neće promijeniti svoje planove o raspoređivanju "taktičkog" nuklearnog oružja u Bjelorusiji uprkos brojnim kritikama zapadnih zemalja. "Naravno da takva reakcija ne može da utiče na planove Rusije", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitry Peskov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je objavio da ima dogovor sa Minskom da raspored "taktičko" nuklearno oružje u Bjelorusiji, zemlji na vratima EU kojom od 1994. vlada Aleksandar Lukašenko, najbliži Putinov saveznik. Prema Putinu pripreme za to raspoređivanje treba da počnu već idućeg mjeseca.

"Tu nema ničeg neobičnog: SAD to rade decenijama. One su odavno rasporedile svoje taktičko nuklearno oružje na teritoriji svojih saveznika", rekao je u subotu Putin ruskoj televiziji. "Dogovorili smo se da i mi to uradimo", dodao je on, rekavši da planira da od 3. aprila "obuči posade" i da 1. jula "završi izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje na teritoriji Bjelorusije".

Ta objava podstakla je oštre kritike Zapada, NATO  je osudio "opasnu i neodgovornu retoriku" Rusije dok je Evropska unija zaprijetila Minsku novim sankcijama ukloliko se realizuje to raspoređivanje.

Ukrajina je u nedjelju zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN da se suprotstavi onome što ona naziva "nuklearnom ucjenom" Rusije. 

Iako Bjelorusija ne učestvuje direktno u sukobu u Ukrajini Moskva koristila njenu teritoriji da krene u ofanzivu protiv Kijeva prošle godine.

Vladimir Putin je svoju odluku u subotu motivisao namjerom Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom, što je nedavno pomenuo jedan britanski zvaničnik. Putin je prijetio da će upotrijebiti i tu vrstu municije koja se koristi za probijanje oklopa, ako je Kijev dobije. On je tu vrstu municije nazvao "najopasnijom" jer "generiše ono što se zove radiaciona prašina".

Nekoliko ruskih zvaničnika, uključujući bivšeg predsjednika Dmitryja Medvedeva, međutim prijetilo je Ukrajini i Zapadu nuklearnim oružjem još od početka ruske ofanzive, 24. februara 2022.

Ruska nuklearna doktrina ne predviđa preventivnu upotrebu nuklearnog oružja, već samo kao odgovor na napad na nju ili njene saveznike, ili u slučaju "ugrožavanja samog postojanja države".

federalna.ba/Beta

Rusija nuklearno oružje Bjelorusija