Kremlj: ''Mnogo ljudi'' poziva Putina da se kandiduje na predsedničkim izborima
(Izvor: Fena/Arhiva)

Kremlj: ''Mnogo ljudi'' poziva Putina da se kandiduje na predsedničkim izborima

Kremlj je u petak saopćio da "mnogo ljudi" poziva predsjednika Vladimira Putina da se kandiduje za novi šestogodišnji mandat u martu i da će Putin svoju odluku objaviti "kada bude smatrao prikladnom", javio je Reuters.

Ruska Centralna izborna komisija saopćila je u petak da će izbori po prvi put biti održani tokom tri dana - od 15. do 17. marta.

Očekuje se da će Putin, koji će 14. decembra održati godišnju konferenciju za novinare i pitanja javnosti na terenu, ponovo kandidirati. Šest izvora reklo je Reutersu prošlog mjeseca da je 71-godišnjak odlučio da se kandiduje, što će ga održati na vlasti najmanje do 2030. godine.

Sa opozicionim političarem Aleksejem Navaljnim u zatvorskoj koloniji i drugim kritičarima u inostranstvu nakon neprekidnog obračuna s njima, Putin se ne suočava sa ozbiljnom političkom konkurencijom kod kuće.

Na pitanje u petak o rezultatima ankete koju je sprovela državna anketa u kojoj je zabilježeno da 70 posto ispitanika kaže da bi Putin trebalo da se kandiduje za još jedan mandat, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Putin će to (svoju odluku) objaviti kada bude smatrao da je to prikladno i svrsishodno. To će biti u potpunosti njegova odluka. Putin se uvijek oslanjao na podršku naroda u svom radu. Njegov glavni interes je poboljšanje blagostanja i životnog standarda naši ljudi."

Peskov je dodao da su Rusi iz cijele zemlje i u različitim starosnim kategorijama bili u kontaktu prije Putinove sesije pitanja i odgovora s javnošću sljedeće sedmice kako bi izrazili svoju podršku.

Mnogo ljudi poziva Putina da se kandiduje za funkciju i nastavi kao šef države, izjavljujući svoju punu podršku. To je primjetno - rekao je Peskov.

federalna.ba/Fena

Vladimir Putin Rusija izbori