Krajem augusta u Gradačcu se održava jubilarni 50. sajam šljive 

Krajem augusta u Gradačcu se održava jubilarni 50. sajam šljive 

U Gradačcu će se od 23. do 26. augusta održati 50. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive. Organizator ovogodišnjeg sajma je Turistička zajednica Grada Gradačca, a partner je Grad Gradačac. 

Organizacioni odbor jubilarnog Sajma šljive u Gradačcu na prethodna dva sastanka razmatrao je programske sadržaje i aktivnosti na pripremi i organizaciji ove manifestacije. Kao i do sada, organizatori će se potruditi biti dobar domaćin kako bi dugogodišnjim prijateljima, ali i novim poslovnim partnerima pružili priliku da se što bolje predstave javnosti.

Kako je istaknuto, na najstarijem specijalizovanom sajmu u Bosni i Hercegovini očekuje se da svoje proizvode predstave brojni izlagači iz BiH i inostranstva. Na Sajmu šljive učestvovat će proizvođači sjemenskog i sadnog materijala, proizvođači i prerađivači voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, alata i mehanizacije, domaćih životinja i brojni drugi.

- Ovih dana vrše se opsežne pripreme za jubilarnu privredno-turističku manifestaciju i očekujemo da ćemo ove godine imati jedan od najbolje organizovanih sajmova u Gradačcu. Predstavit će nam se značajan broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Turske i Srbije. Raduje nas da ćemo imati priliku ugostiti neke od vodećih kompanija u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije koje će prezentovati svoje nove proizvode, ističe Ensar Mešanović, voditelj Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Gradačca. 

U četiri dana ove tradicionalne sajamske manifestacije bit će organizovane prezentacije najnovijih proizvoda i usluga iz sektora proizvodnje i prerade hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije i zaštitnih sredstava. Također, održat će se i niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i biznisa. Jedan od sadržaja ovogodišnje manifestacije je i 6. sajam pčelarstva sa međunarodnim učešćem. I ove godine će biti dodijeljena prestižna priznanja i medalje za kvalitetu Sajma šljive. 

- Za ovaj 50. gradačački sajam šljive želja nam je da manifestacije bude ceremonijalnog karaktera i tim povodom ćemo dodijeliti jubilarne nagrade ljudima koji su započeli ovu sajamsku priču u našem gradu, ali i da damo priznanja institucijama i firmama koje su bile uz ovaj sajam, rekao je Mešanović.

Organizatori najavljuju zanimljiv i atraktivan kulturni program kao prateći dio Sajma šljive. Kako bi se prezentovali programski sadržaji Sajma šljive te privredni i turistički potencijali, sredinom iduće sedmice će biti organizovana pres-konferencija u zgradi Vanjskotrgovinske komore u Sarajevu.

federalna.ba

Sajam šljive Gradačac
femicid Gradačac Smiljana Vovna
0 09.05.2024 17:09
Kula Husein-kapetana Gradaščevića Gradačac
0 23.03.2024 10:47
Gradačac saobraćajna nesreća
0 13.03.2024 10:41