Kosovska policija, EULEX i KFOR djelovali u bliskoj koordinaciji

Kosovska policija, EULEX i KFOR djelovali u bliskoj koordinaciji

Misija NATO-a na Kosovu - KFOR ponovo je danas reagovala povodom nedjeljnog napada na kosovsku policiju na sjeveru, i istakla da su sve vrijeme Kosovska policija, EULEX i KFOR djelovali u bliskoj koordinaciji.

U saopćenju se ponavlja da "kako je navedeno u saopćenju KFOR-a izdatom 24. septembra 2023. godine, nakon napada na Kosovsku policiju u Banjskoj, Kosovska policija je intervenisala u skladu sa svojim prerogativima za sprovođenje zakona, kao prva linija".

Dodaje se da su trupe KFOR-a bile prisutne na tom području.

"Pomno su pratili situaciju i bili spremni da odgovore, ako je potrebno. Sve vrijeme, Kosovska policija, EULEX i KFOR djelovali su u bliskoj koordinaciji, odnosno kao prvi, drugi i treći reagujući (faktor)", nastavlja se u saopćenju.

Podvlači se da će "posredstvom KFOR-a, NATO uvijek preduzimati sve neophodne radnje za održavanje sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, nepristrasno i u skladu s mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine".

Dodaje se da će KFOR nastaviti pružati sigurnosni okvir neophodan da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao.

"Dijalog kojim posreduje Evropska unija, između Beograda i Prištine jedini je način da se riješe otvorena pitanja i da se postigne trajno rješenje koje poštuje prava svih zajednica", navedeno je u saopćenju.

federalna.ba/Beta

Kosovo Banjska KFOR EULEX
Kosovo hapšenja euri falsifikovanje
0 29.11.2023 10:26
EULEX sjever Kosova
0 24.11.2023 12:05
Kosovo popis stanovništva lične karte
0 22.11.2023 12:30