Kosovo zatvorilo GP Merdare zbog blokade puta sa srbijanske strane

Kosovo zatvorilo GP Merdare zbog blokade puta sa srbijanske strane

Policija Kosova je saopštila da je od sinoć zatvoren za saobraćaj granični prelaz Merdare, na sjeveroistoku Kosova, nakon što je grupa lica blokirala put sa srbijanske strane tog prelaza. U saopštenju se navodi da je, prema informacijama Kosovske policije, put na teritoriji Srbije blokiran "u kasnim večernjim satima" sinoć.

"Blokada puta je napravljena približno na drugom kilometru na teritoriji Srbije, od graničnog prelaza Merdare, koji je zbog ove blokade zatvoren za saobraćaj", navedeno je iz Policije Kosova koja je pozvala kosovske građane da za saobraćaj koriste druge granične prelaze, izuzev graničnih punktova Jarinje, Brnjak i Merdare.

Merdare je jedan od graničnih prelaza Kosova sa Srbijom i najprometniji je granični prelaz između dvije zemlje. Ovaj prelaz najčešće koristi kosovska dijaspora za ulazak i izlazak sa Kosova.

U objavi na Facebooku, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da su "srpske kriminalne grupe blokirale granični punkt Merdare".

"Obavještavaju se svi sunarodnici i građani koji su u pokretu da do daljeg zvaničnog obavještenja institucija Republike Kosovo koriste druge granične tačke za promet", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo građanima Kosova koji su već ušli u Srbiju da koriste granične punktove Mutivode i Dheu i Bardhe (Bela zemlja) ili da idu putem preko Sjeverne Makedonije, na granični prelaz Preševo, preko Skoplja.

Policija Kosova je granične prelaze Jarinje i Brnjak zatvorila 10. decembra, istoga dana kada su lokalni srpski građani teškom mašinerijom blokirali puteve na sjeveru Kosova zbog hapšenja Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, osumnjičenog za napad na službenike Centralne izborne komisije Kosova. U utorak, 27. decembra, postavljene su još dvije barikade u Sjevernoj Mitrovici.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u utorak uveče, dan nakon što je naredio podizanje borbene gotovosti srbijanske vojske i policije, obišao jedinice Vojske Srbije između Kraljeva i Raške, u blizini graničnog prelaza sa Kosovom. Na Instagramu je objavio da poslije obilaska dijela jedinica ide na sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova.

Opština Raška u Srbiji se nalazi u blizini granice sa Kosovom.

federalna.ba/AA

Kosovo barikade Srbija
Zvečani Kosovo protest
0 31.05.2023 09:51
Antony Blinken Kosovo osuda nasilje
0 31.05.2023 08:12
Kosovo Jeffrey Hovenier
0 30.05.2023 21:11
NATO snage Kosovo
0 30.05.2023 15:54