Kosovo: Situacija u Zvečanima se smirila nakon jake kiše

Specijalne jedinice Policije Kosova su i dalje u zgradi Opštine Zvečan, a zbog jake kiše srpski građani su se trenutno povukli u okolne ulice.

Kosovskim novinarskim ekipama je onemogućeno da priđu bliže zgradi opštine nakon što su na njih lokalni stanovnici srpske nacionalnosti pucali iz obližnjih objekata.

Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije (VS) na najviši stepen. Pripadnici kosovske policije ušli su danas u zgradu opštine Zvečan, koristili su suzavac i šok bombe da rastjeraju okupljene građane. Kako je javio RT...

Na početku ulice u kojoj je opštinska administracija su pripadnici specijalnih jedinica, pod kompletnom opremom.

Moglo se vidjeti da vozila policije idu ulicom u pravcu zgrade Opštine.

Tokom akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave pripadnici policije sukobili su se s demonstrantima srpske nacionalnosti koji su željeli spriječiti njihov ulazak. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih rastjerala.

U saopštenju policije se navodi da su građani bili nasilni te da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama.

Tom prilikom lakše je povrijeđeno pet policajaca, koji su se nakon ukazane pomoći vratili na zadatak.

Oštećena su četiri policijska vozila od kojih je jedno zapaljeno. Policija navodi da su se čuli i pucnji iz vatrenog oružja, ali se ne zna s koje lokacije.

Sjedinjene Američke Države osudile su akciju kosovskih institucija da uđu u zgradu opštine na sjeveru Kosova.

"Današnje nasilne mjere trebale bi biti odmah zaustavljene", objavio je američki ambasador Jeff Hovenier na Kosovu na društvenoj mreži Twitter.

federalna.ba/AA

Kosovo
SAD John Kirby Srbija Kosovo
0 29.09.2023 21:44
Josep Borrell Srbija Kosovo
0 29.09.2023 17:00
Milan Radoičić Kosovo Banjska
0 29.09.2023 14:40
Kosovo pretresi Milan Radoičić
0 29.09.2023 12:42