Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a
(Izvor: AA)

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a

Skupštini Kosova danas je unaprijeđen status od posmatrača u pridruženog člana Parlamentarne skupštine NATO-a.

Na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a, koja se održava u Sofiji u Bugarskoj, većina zemalja je glasala za unapređenje statusa Kosova u ovoj organizaciji.

Predsjedavajući kosovske delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, poslanik vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje Driton Hyseni objavio je da je ovu odluku Parlamentarna skupština NATO-a donijela nakon višegodišnje saradnje sa Skupštinom Kosova.

“Napredak statusa dolazi nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Republike Kosovo i Parlamentarne skupštine NATO-a. Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija“, napisao je Hyseni na Facebook.

Odluku je pozdravila kosovska predsjednica Vjosa Osmani, koja je putem objave na društvenim mrežama rekla da je NATO sudbina Kosova.

“Nastavićemo naše napore zajedno sa našim saveznicima da unapredimo naš put ka članstvu u NATO-u“, istakla je Osmani.

Parlamentarna skupština NATO-a služi kao važna veza između NATO-a i parlamenata država članica. Sastoji se od 281 delegata iz sve 32 zemlje članice NATO-a. Pored njih, u njenim aktivnostima učestvuju i delegati iz devet pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija posmatrača.

Među pridruženim članicama su Srbija, kao i Bosna i Hercegovina. Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je u pismu upućenom 26. maja pozvala poslanike Parlamentarne skupštine NATO-a da ne odobre unapređenje statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana.

Skupština Kosova je godinama bila posmatračka delegacija sa dva člana, ali sa unapređenjem statusa, kosovska delegacija će moći da se proširi.

federalna.ba/Beta

Kosovo NATO