Košarkašice BiH okupljaju se u Weissenfelsu, u četvrtak susret s Njemačkom
(Izvor: Fena/KS BiH)

Košarkašice BiH okupljaju se u Weissenfelsu, u četvrtak susret s Njemačkom

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupit će se danas u njemačkom Weissenfelsu, gdje će odigrati meč trećeg kola kvalifikacija za EP protiv domaće selekcije. 

Selektor Goran Lojo ranije je objavio spisak igračica na koje računa za ovaj "prozor" kvalifikacija, u kojem neće moći da računa na nekoliko igračica koje su do sada činile okosnicu ekipe, a koje su se odlučile oprostiti nakon nastupa na Svjetskom prvenstvu.

Od dresa nacionalnog tima oprostile su se Nikolina Delić, Miljana Džombeta, Nikolina Elez, Jonquel Jones i Matea Tavić pa će bh. selekcija u narednim susretima nastupiti u izmijenjenom sastavu.

- Na spisku su neke nove igračice od kojih očekujemo da već sad budu bitan segment tima, kao i one za koje vjerujemo da pred sobom imaju svijetlu budućnost. Poštujemo odluku djevojaka koje su odlučile da više ne budu sa nama. Posebnu zahvalnost dugujemo našoj Jonquel Jones, koja je dala ogroman doprinos najvećem uspjehu u historiji reprezentacije. Bila je istinski lider ekipe koja je osvojila peto mjesto na Eurobasketu i osigurala plasman na Svjetsko prvenstvo te zauzela visoko 14. mjesto na FIBA rang-listi. Ostavila je srce na terenu u svakoj utakmici za BiH, to nikada nećemo zaboraviti - izjavio je selektor.

Na njegovom spisku su: Milica Deura (Slavia Banska Bystrica), Courtney Hurt (Elitzur Holon), Anđela Delić (Tenerife), Nikolina Knežević (Žabiny Brno), Dragana Domuzin (Slovanka Prag), Jovana Mandić (Slavia Banska Bystrica), Nikolina Zubac (Brasov), Jovana Marković (Budućnost Bemax), Milina Mišeljić (Crvena zvezda), Ajla Selimović (Celta Vigo), Dragana Zubac (Herceg Novi) i Gabriela Visković (TSV Jahn Munchen).

Susret s Njemačkom na rasporedu je 24. novembra, a dan poslije meča s Njemicama, košarkašice BiH otputovat će u Leuven gdje se 27. novembra sastaju sa Belgijom.

Nakon prva dva kola kvalifikacija izabranice selektora Gorana Loje imaju maksimalni učinak.

federalna.ba/Fena

bh. košarkašice
ženska košarkaška reprezentacija BiH košarka bh. košarkašice Eurobasket
0 08.11.2023 12:17
bh. košarkašice Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine
0 19.09.2023 14:19
košarkašice bh. košarkašice Prvenstvo BiH za košarkašice
0 19.09.2023 14:00
bh. košarkašice Evropsko prvenstvo
0 02.07.2023 17:05
bh. košarkašice Evropsko prvenstvo B divizije
0 28.06.2023 13:13
bh. košarkašice
0 09.02.2023 13:18