javljanje Dine Durmića (Federacija danas)

Košarkaši BiH večeras protiv Crne Gore traže pobjedu od 20 poena razlike

Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u 20 sati u tuzlanskoj dvorani "Mejdan" protiv selekcije Crne Gore igrati meč kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se ove godine održava u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Pred izabranicima selektora Adisa Bećiragića je izuzetno težak posao, jer potrebna im je pobjeda od najmanje 20 poena razlike da zadrže šanse da se plasiraju na SP. U taboru selekcije BiH se nadaju da će taj cilj postići na krilima tuzlanske publike i domaćeg terena. 

"Nadamo se prvo da ćemo pobijediti, a zatim i ganjati visoku razliku koja nam je potrebna. Želimo dati maksimum na terenu. Spremamo se da damo više od maksimuma, jer jedino tako možemo doći do cilja" - rekao je Bećiragić. 

U taboru Crne Gore žele ovjeriti plasman na Svjetsko prvenstvo pobjedom u "Mejdanu". 

"Želja za pobjedom i optimizam su na izuzetno visokom nivou uoči duela u Tuzli. U prethodnih nekoliko dana ste vidjeli stav igrača, svi su spremni za veliku borbu kako bi već u meču koji slijedi obezbjedili plasman na Mundobasket. Želju i optimizam, moramo da potkrijepimo izuzetnom agresivnošću i energijom u oba smjera jer želimo pobjedu u Tuzli" - rekao je selektor Crne Gore Boško Radović.

Situacija za bh. reprezentaciju dodatno je otežana zbog nemogućnosti dolaska Džanana Muse (obaveze s Real Madridom u Euroligi) i Jusufa Nurkića (obaveze s Portlandom u NBA ligi).

U našoj reprezentaciji nema ni Emira Sulejmanovića i Edina Atića, koje je selektor Bećiragić izostavio, jer se nisu odazvali pozivu u novembru.

Podsjećamo, selektor je na pripremama za ovu utakmicu, kao i onu protiv Mađarske, na raspolaganju imao sljedeće košarkaše: Miralem Halilović, Amar Gegić, Kenan Kamenjaš, Ajdin Penava, Aleksandar Lazić, Džon Roberson (John), Adin Vrabac, Sani Čampara, Đorđe Topolović, Amsal Delić, Adi Zahiragić, Haris Delalić, Ismet Sejfić, Vojin Ilić, Emir Ahmedović i Amar Alibegović.

Poredak u našoj grupi ovako izgleda: Francuska i Litvanija 18 bodova, Crna Gora 16, BiH i Mađarska 15, Češka 13. Plasman na Mundobasket ostvaruju tri selekcije koje su najbolje plasirane.

Nakon susreta sa Crnom Gorom košarkaši BiH za tri dana gostuju Mađarskoj u posljednjem meču kvalifikacija.

federalna.ba/Fena

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Mejdan kvalifikacije
Rukomet Evropsko prvenstvo kvalifikacije kvalifikacije EURO 2024 Crna Gora rukometna reprezentacija BiH
0 30.04.2023 14:25
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine
0 17.03.2023 21:41
rukometna reprezentacija BiH Kosovo Tuzla SKPC Mejdan Mejdan
0 11.03.2023 13:44
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine Mađarska
0 26.02.2023 21:05
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine košarkašice Goran Lojo
0 12.02.2023 22:43
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine
0 08.02.2023 10:32