Košarac: Ušli smo u drugu fazu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU

Košarac: Ušli smo u drugu fazu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija dostavila BiH procjenu upitnika za izvoz crvenog mesa na tržište EU, s dodatnim preporukama koje je potrebno ispuniti u narednom periodu.

- To znači da smo ušli u drugu fazu u procesu odobravanja izvoza crvenog mesa u EU. To je ohrabrujuća vijest za naše poljoprivrednike jer otvaranje potentnog evropskog tržišta znači izuzetnu priliku i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta - poručio je Košarac.

Pozdravio je postignuti napredak u pregovorima s Evropskom komisijom, naglasivši da je prva faza u odobravanju izvoza crvenog mesa uspješno okončana nakon što je BiH u oktobru prošle godine dostavila odgovore na pitanja iz upitnika.

Košarac je pozvao nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da aktivno rade na realizaciji dodatnih preporuka. One se odnose na ispunjavanje uslova u vezi s javnim zdravljem životinja, registracijom farmi, identifikacijom životinja, te programom nadzora nad zaraznim bolestima i uspostavljanjem laboratorijske mreže.

- To su uslovi koje moramo ispuniti u drugoj fazi, nakon čega će, u zavisnosti od epidemiološke situacije, nadležni inspektori iz EU doći u BiH i izvršiti neophodne kontrole - rekao je Košarac.

Podržao je aktivnost institucija na svim nivoima vlasti u BiH u ovom procesu, te poručio da je model saradnje i koordinacije Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH s nadležnim entitetskim ministarstvima, koji zagovara od početka mandata, imao pozitivan ishod za domaće poljoprivredne proizvođače.

 - U potpunosti smo opredijeljeni da kreiramo politike i rješenja koja će otvoriti evropsko tržište za domaće proizvođače. Plasman domaćih proizvoda na nova tržišta jedna je od mjera kojom štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove da svedemo na minimum tržišne viškove, nastale usljed pandemije koronavirusa - zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

federalna.ba/Fena

BiH EU
BiH SAD Dragan Čović Bakir Izetbegović Eric Nelson Johann Sattler
0 22.04.2021 21:35
BiH Izrael Dragan Čović Noa Gal Gendler
0 22.04.2021 18:48
Ramiz Salkić BiH Milorad Dodik entitet Srbi
0 22.04.2021 18:42
BiH Kanton Sarajevo Sarajevo javni prevoz Edin Forto Adnan Šteta Manuella Naessl EBRD
0 22.04.2021 18:37