videoprilog Dine Durmića (Dnevnik 2)

Konstituisana Skupština Tuzlanskog kantona, Vujović ostao predsjednik

Tuzlanski kanton je prvi u Federaciji BiH u kojem je konstituisana Skupština. Većinu će najvjerovatnije činiti SDA sa 13, DF sa četiri i, najvjerovatnije, dva nezavisna zastupnika Jakub Suljkanović i Senad Alić, koji su još članovi PDA. Izaslanici u Federalni dom naroda bit će izabrani nakon što daju izjavu CIK-u o prihvatanju kandidatura. Inače, ovaj kanton je poznat kao jedan od onih s čestim promjenama vlada i većina, stoga je s pravom otvoreno i pitanje hoće li ova većina i buduća Vlada Tuzlanskog kantona dočekati kraj mandata.

Dobro poznata, ali i neka nova imena na političkoj sceni u Skupštini Tuzlanskog kantona, njih 35 položili su zakletvu da će raditi u korist građana. Žarko Vujović iz DF-a je stari - novi predsjednik, dopredsjedvajući Boris Krešić iz iste stranke i Lejla Vuković iz SDA. Pred zastupnicima će biti 50 mjera, a svaki mjesec će ispunjavati po jednu, obećali su. Nakon što je konstituisana, sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona je i prekinuta. Stalo se kod izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta.

“Ti kandidati moraju dati izjavu CIK-u - to je novina - o prihvatanju kandidatura. Pošto to ovjeri Centralna izborna komisija u roku od 24 sata vraća nazad i mi ćemo u što kraćem roku, možda idućeg četvrtka u isto ovo doba zakazati nastavak sjednice”, pojasnio je Vujović.

Mnogo bure u javnosti proteklih dana izazvali su i potpisi Jakuba Suljkanovića i Senada Alića iz PDA, koji su se, očito, priklonili novoj većini. Nakon što ih PDA isključi iz svojih redova, oni će djelovati kao nezavisni zastupnici. Razlog nezadovoljstva je, kako nam je potvrdio Alić, katastrofalan rezultat koji je PDA ostvarila na posljednjim izborima. 

“Imali smo analizu glasova sedam-osam dana poslije izbora i nismo se mogli usaglasiti, niko nije htio prihvatiti svoju krivicu. A na čelu političkog subjekta je Elzina Pirić”, rekao je Alić.

“Podatak da je od 2014. do ove godine promijenjeno sedam Vlada Tuzlanskog kantona, što je rekord ne samo u Bosni i Hercegovini, onome ko je pametan dovoljno govori”, istakao je politički analitičar Zlatko Dukić.

Kad je u pitanju izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Izbornim zakonom je regulisano da se iz Skupštine Tuzlanskog kantona bira deset delegata, pet iz reda bošnjačkog naroda, jedan iz hrvatskog, tri iz srpskog i jedan iz reda ostalih. Ova aktivnost mora biti završena do 2. decembra.

federalna.ba

Skupština TK konstituirajuća sjednica
Skupština TK budžet
0 21.02.2024 15:35
Skupština TK ljekari zapošljavanje
0 01.12.2023 11:32
Vlada HNK konstituirajuća sjednica
0 16.11.2023 14:23
Tuzlanski kanton Vlada TK Skupština TK budžet proračun
0 30.10.2023 16:53