Kongo: Ako Ruanda želi rat, dobiće ga
(Izvor: Reuters)

Kongo: Ako Ruanda želi rat, dobiće ga

Ako Ruanda želi rat sa Kongom, dobiće ga - tim riječima visoki vojni zvaničnik Konga Silvain Ekenge obratio se hiljadama ljudi koji su na ulice Gome izašli da izraze protest zbog zauzimanja kongoanskog grada od strane pobunjeničke grupe za koju tvrde da podržava Ruanda.

Vojska Konga potvrdila je kasno u ponedjeljak da je grad Bunagana pao u ruke pobunjenika M23. Demonstranti su iz grada Gome koji se nalazi blizu granice sa Ruandom željeli danas da marširaju do prelaza, ali ih je policija zaustavila.

"Ruanda nas ne voli. Ne plašimo se toga i borićemo se. Ako hoće rat, dobiće rat. Niko neće zauzeti ni centimetar naše teritorije", rekao je on demonstrantima u Gomi.

Ekenge je nakon zapaljivog govora pozvao demonstrante da nezadovoljstvo izraze mirnim putem.

Mirovna misija Ujedinjenih nacija u Kongu saopštila je danas da ne može da potvrdi da li su snage Ruande ili Ugande pomogle pobunjeničkom pokretu M23 da zauzmu kongoanski grad Bunaganu ranije ove nedjelje. Ruanda i Uganda godinama demantuju da podržavaju M23. Mnogi borci te grupe su iz kongoanske etničke grupe Tutsis kojoj pripada i predsjednik Ruande.

Borci grupe M23 prije desetak godina zauzeli su Gomu, najveći grad na istoku Konga. Pobunjenici su zatim potisnuti iz Gome i nakon mirovnog sporazuma mnogi borci M23 su integrisani u vojsku Konga.

Ali ranije ove godine pobunjenici su se vratili, započevši ofanzivu protiv vojske Konga navodeći da vlada nije ispunila svoja obećanja.

Demonstranti su danas u Gomi pozvali međunarodnu zajednicu da interveniše zbog rastućih tenzija.

federalna.ba/Beta-AP

Kongo Ruanda