videoprilog Aldine Smajić (Federacija danas)

Koncert Alena Islamovića na kraju Dana dijaspore Bosne i Hercegovine

Manifestacija 1. dani dijaspore Bosne i Hercegovine EXPO BiH 2022. predstavljena je u Sarajevu. Projekat se realizuje kao kruna višegodišnjeg rada na uspostavi veze između dijaspore i domovine. Ovo je samo jedan od projekata koji se realizuju u okviru Bosna International Foruma. Ono što je zanimljivo spomenuti jeste da je ovaj događaj volonterskog karaktera i da su ga finansirali učesnici organizacija.

August ove godine bit će posvećen dijaspori. Manifestacija Prvi dani dijaspore BiH pokušat će uspostaviti odnos između naših ljudi koji su raspoređeni širom svijeta i domovine. U ovaj projekat će biti uključena fizička lica, ali i organizacije koje djeluju na nivou lokalnih zajednica.

“Dani dijaspore BiH su projekat koji imaju za cilj da upoznaju javnost BiH i animiraju dijasporu te da ih upoznaju sa našim aktvnostima koje pripremamo već duži niz godina zajedno sa našim ljudima i ambasadorima širom svijeta”, objašnjava Nudžejm Pašić, koordinator Prvih dana dijaspore BiH.

Dani dijaspore BiH je projekat čiji je cilj da otvorenog srca dočeka bh. djasporu i u okviru desetodnevnog programa ponudi dobru energiju, zabavne sadržaje, muzičke i kulturne manifestacije, panele kao i degustaciju domaće hrane.

“Unutar same manifestacije održat ćemo također određene zabavne aktivnosti poput večeri kulturno umjetničkih društva, hrana festa, večeri sevdaha i kao višnja na torti - koncert našeg Alena Islamovića”, dodaje Pašić

Velika muzička zvijezda Alen Islamović održat će nakon nekoliko godina svoj solistički koncert u Sarajevu, a to će ujedno biti i završni dio manifestacije.

“Bit će mi drago da odsviram taj koncert svojim dragim Sarajlijama i gostima koji će biti u Sarajevu - ja ću prezentirati na tom koncertu jednu svoju malu biografiju, jednu svoju priču koja se isto zakotrljala iz Sarajeva”, poručuje Islamović.

Njemu će se pridružiti i Fondacija Sevdah koja će promovisati kulturno-umjetničke baštine interpretacijom sevdaha svih generacija i iz svih djelova BiH.

“Mi smo program koncipirali tako što ćemo obići cijelu BiH. Pjevat ćemo sevdalinke Podrinja, sevdalinke srednje Bosne, Sarajeva, Banje Luke, Bosanske krajine, Posavine... Sa željom da svim ljudima koji su dijaspora, koji će biti te večeri s nama - nekako da svakog dotaknemo na izvjestan način tako što ćemo pjevati o njegovom kraju”, najavljuje Damir Galijašević, direktor Fondacije Sevdah.

Ovom prilikom ne preostaje vam ništa drugo nego da od 20. do 29. augusta budete u glavnom gradu i uživate u svakodnevnom zanimljivom sadržaju i muzičkim manifestacijama.

federalna.ba

Dani dijaspore BiH Alen Islamović
BiH kultura Dani dijaspore BiH Hastahana Sarajevo
0 20.08.2022 17:02