Konaković s ministrima SEEPC-a: Tražimo od EU da malo šire otvori vrata za zemlje zapadnog Balkana

Konaković s ministrima SEEPC-a: Tražimo od EU da malo šire otvori vrata za zemlje zapadnog Balkana

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je da je na radnom doručku ministara vanjskih poslova sudionica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u New Yorku vođena ozbiljna rasprava o zamahu koji imaju zemlje koje pretenduju na članstvo u EU.

- Razgovarano je i o činjenici da je potrebno naravno i da te zemlje ispune neke obaveze koje EU stavlja pred nas, ali isto tako mi tražimo od Unije da shvati da je ovo prilika da i oni malo šire otvore vrata za zemlje zapadnog Balkana i da zapravo svi zajedno radimo na jačanju proevropskog, a smanjivanju proruskog uticaja na ovom prostoru - rekao je šef bh. diplomatije. 

Dodao je da su nekoliko sati ozbiljne rasprave urodili nekim zajedničkim stavovima na sastanku kojem su prisustvovali generalna direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichorst i specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar, "što pokazuje zainteresovanost naravno i same Evropske unije ali i Amerike kao strateškog partnera, da ovaj trenutni prostor maksimalno iskoristimo". 

- Mi do kraja ove godine imamo priliku značajnije se približiti Evropskoj uniji, a time i fondovima, projektima, grantovima i ozbiljnoj podršci od strane Evropske unije koju će naši građani osjetiti na svom standaradu - rekao je Konaković te još jednom uputio apel svim političarima u Bosni i Hercegovini da se ozbiljno i odgovorno ponašaju.

Konaković je naveo da ih u nastavku dana očekuju sastanci u vezi sa sukcesijom bivše SFRJ, bilateralni sastanci sa Gruzijom, generalnom sekretarkom OSCE-a, prijem koji organizuje Saudijska Arabija, te još nekoliko sastanaka.

- Koristimo svaki minut da u razgovorima sa prijateljima naše zemlje dodatno iskoristimo ovaj zamah, ali i da one koji nedovoljno znaju o našoj zemlji informišemo o onome što je prava istina u Bosni i Hercegovini - istakao je Konaković.

Pojasnio je da je glavna tema zasjedanja Generalne skupštine UN-a agresija na Ukrajinu i da su svi mogući resursi usmjereni u pravcu rješavanja te krize.

Konaković je rekao da je iskoristio priliku da podsjeti cijeli svijet, koji je prema Bosni i Hercegovini bio nepravedan tokom agresije, da kad ne reagujete na zlo koje je za sebe ostavilo dugotrajan trag, onda se ono pojavi na nekim drugim područjima.

- Da je reakcija prema agresiji na Bosnu i Hercegovinu bila adekvatna, da su svi sankcionisani ili barem procesuirani, sigurno bi bilo teže bilo kojem autokrati pa i Putinu razmišljati o agresiji na neku zemlju bez neke posebne odgovornosti - zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković u izjavi za Fenu.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković SEECP
Elmedin Konaković Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 19:26
SBF sastanak Elmedin Konaković
0 22.05.2024 11:08
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55
Marin Vukoja Elmedin Konaković
0 17.05.2024 20:06