Konaković-Osmani: Unaprediti transportnu povezanost BiH i Sjeverne Makedonije

Konaković-Osmani: Unaprediti transportnu povezanost BiH i Sjeverne Makedonije

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas na marginama sastanka Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5) u Skoplju sa ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem. 

Na sastanku je konstatovano da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije jako dobri i prijateljski te da nema otvorenih pitanja.

Ministar Osmani je čestitao ministru Konakoviću na kandidatskom statusu BiH za članstvo u EU, te izjavio da je Sjeverna Makedonija već 17 godina kandidat. Naglasio je da je u tom periodu zemlja stekla iskustvo te da su stoga voljni pomoći na tom putu u EU i BiH. Također, ministar Osmani je naglasio da BiH može računati na podršku Sjeverne Makedonije i na putu ka NATO-u.

Tokom sastanka je naglašeno kako najveći izazov za dvije zemlje predstavlja problem putne komunikacije. Zaključeno je da BiH i Sjeverna Makedonija trebaju u narednom periodu poduzeti aktivnosti na unapređenju transportne i infrastrukturne povezanosti. Ocijenjeno je da će se poboljšanjem komunikacije unaprijediti i ekonomska saradnja, turizam i sl.

Osmani je istakao da su u postupku uspostave Bošnjački kulturni centar u Skoplju i Makedonski kulturni centar u Sarajevu, te je zamolio bh. stranu za pomoć u realizaciji otvaranja navedenih centara.

Sagovornici su se saglasili da je regionalna saradnja od velikog značaja.

Ministar Konaković je zahvalio domaćinu, ministru Osmaniju, na pozivu na neformalni sastanak A5. Sagovornika je upoznao sa trenutnom situacijom u BiH, posebno s osvrtom na formiranje Vijeća ministara BiH te usvajanje budžeta institucija BiH. 

On je tokom susreta ukazao na potrebu intenziviranja ekonomske saradnje i povećanja obima trgovinske razmjene dvije zemlje te je pozvao na saradnju u okviru WB6, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH. 

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković Bujar Osmani
SBF sastanak Elmedin Konaković
0 22.05.2024 11:08
Oliver Varhely Elmedin Konaković Mađarska
0 19.05.2024 13:44
Elmedin Konaković Oliver Varhely Rezolucija o genocidu u Srebrenici Mađarska
0 19.05.2024 10:55
Marin Vukoja Elmedin Konaković
0 17.05.2024 20:06
Elmedin Konaković Peter Sijarto Oliver Varhelji Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 17.05.2024 17:16