Konaković - Bregu: Regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike BiH

Konaković - Bregu: Regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je danas sa glavnom tajnicom Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlindom Bregu o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, putu naše zemlje ka EU, regionalnoj saradnji i glavnim područjima djelovanja RCC-a.

Konaković je istakao da je regionalna saradnja jedan od ključnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine te da RCC, kao operativno tijelo Procesa saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), značajno pridonosi mnogim aspektima unapređenja regionalne saradnje.

Pozdravio je potpisivanje Sporazuma o Zapadnom Balkanu bez roaminga koji je na snazi od 2021. godine kao i regionalnih sporazuma o mobilnosti na samitu u okviru Berlinskog proces u novembru prošle godine.

Glavna tajnica Bregu izrazila je nadu da će zemlje Zapadnog Balkana što prije okončati postupak ratifikacije potpisanih sporazuma kojima se omogućava putovanje uz osobnu iskaznicu u regiji te međusobno priznavanje fakultetskih diploma i stručne spreme.

Naglasila je da regionalni sporazumi, zajedno s njihovom provedbom, predstavljaju pozitivan korak prema provedbi Akcijskog plana zajedničkog regionalnog tržišta (CRM), ali i pripremi Zapadnog Balkana za jedinstveno tržište EU, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

federalna.ba/Fena

Elmedin Konaković RCC Majlinda Bregu
prijetnje smrću Nermin Nikšić Elmedin Konaković
0 31.03.2023 13:18
Borjana Krišto Elmedin Konaković
0 24.03.2023 17:18
Peter Szijjarto Elmedin Konaković
0 22.03.2023 10:19
Elmedin Konaković UZP agresija vojna agresija
0 20.03.2023 19:43