Komšić se sastao sa podsekretarkom UN-a: UN neće šutjeti na poricanje genocida

Komšić se sastao sa podsekretarkom UN-a: UN neće šutjeti na poricanje genocida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je podsekretarku Ujedinjenih naroda i specijalnu savjetnicu generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Komšić je kazao da Rezidualni mehanizam kao nasljednik Haaškog tribunala za ratne zločine u bivšoj SFRJ ima važnu ulogu za provedbu strateških opredjeljenja Ujedinjenih naroda, prije svega eliminaciju prakse nekažnjivosti za ratne zločine i genocid, a zatim za očuvanje sjećanja na žrtve ratnih zločina i zločina genocida poput onog koji se dogodio u Srebrenici.

U tom svijetlu je, dodao je, bitna i pravosnažna presuda Haaškog tribunala Ratku Mladiću te Radovanu Karadžiću i drugima prije njega.

Sagovornici su se složili da negiranje genocida i glorifikovanje zločinaca predstavljaju veliki društveni problem u postkonfliktnim društvima, pa tako i u BiH, gdje je važnost suočavanja s istinom o prošlosti važna za trenutni politički narativ.

Komšić je istako je da je Bosna i Hercegovina nažalost prošla sve faze od osmišljavanja, pripreme i provođenja, pa do skrivanja i poricanja genocida, a da se sada nalazi u fazi veličanja zločinaca, čemu podršku daju i neki izabrani zvaničnici.

Podsekretarka UN-a Nderitu je istakla da je izabrala Bosnu i Hercegovinu za svoj posjet upravo jer su monitoring timovi UN-a uočili eskalaciju govora mržnje i veličanja ratnih zločina, a u kojem učestvuju politički dužnosnici.

Iznijela je snažno opredjeljenje da Ujedinjeni narodi neće šutjeti na poricanje genocida jer to predstavlja pripremu za novi genocid te da će učiniti sve da se čuje glas onih ljudi koji žele zajednički život bez diskriminacije.

Sagovornici su se složili da uloga Rezidualnog mehanizma i UN-a treba biti usmjerena i na kontinuiranu edukaciju o uzrocima i posljedicama zločina u cilju borbe protiv populizma i govora mržnje.

Sastanku je prisustvovala i rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini Ingrid MacDonald, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

federalna.ba/Fena

Alice Nderitu Željko Komšić genocid
negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida zabrana negiranja genocida genocid
0 25.07.2021 19:44
Aleksandar Vučić genocid negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
0 24.07.2021 22:12
Valentin Inzko Zakon o zabrani negiranja genocida zabrana negiranja genocida negiranje genocida genocid Federalni radio Radio Federacije BiH
0 24.07.2021 17:48
Federalni radio Radio Federacije BiH genocid negiranje genocida Zakon o zabrani negiranja genocida
0 23.07.2021 21:58
Zakon o zabrani negiranja genocida Srebrenica negiranje genocida genocid
0 23.07.2021 19:56