videoprilog Dalile Vojniković (Dnevnik 2)

Komšić: Jasenovac, kao i svako zlo, ima globalnu važnost

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić danas je u Donjoj Gradini, povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac, izjavio da to mjesto nema državnu već humanu i globalnu važnost - kao i svako zlo, posebno kad se desi nad tolikim brojem ljudi.

Istakao je da izgubljeni ljudski životi, patnja, stradanje i zlo koje je vezano za to mjesto zaslužuju iz čisto ljudskih razloga, a ne iz političkih ili nekih drugih, da ga se sjećamo i da se poklonimo sjenama žrtava.

- To je razlog zašto sam i ja danas ovdje, kao što nastojim da budem svake godine ukoliko je to moguće - rekao je Komšić.

Dodao je da takve stvari treba pamtiti i učiti djecu kako veliko može biti ljudsko zlo, te kolike žrtve proizilaze iz tog zla, a sve kako bismo bili bolji ljudi i kako se to više nikada ne bi dogodilo. 

-Područje bivše Jugoslavije i Balkana obilježilo je puno zla i krvi, i valjda smo u današnjem svijetu kada se ništa ne može sakriti, kao ljudski rod došli do nivoa da možemo sebi reći da je neprihvatljivo da se ovakve stvari dešavaju bilo gdje u svijetu - naglasio je Komšić.

federalna.ba/Fena

Željko Komšić Donja Gradina
Milorad Dodik Šefik Džaferović Željko Komšić Predsjedništvo BiH Brdo-Brijuni Brdo-Brioni Slovenija
0 16.05.2021 16:51
Šefik Džaferović Željko Komšić Dan pobjede nad fašizmom Dan Evrope
0 09.05.2021 11:41
Aleksandar Vučić Donja Gradina Jasenovac
0 08.05.2021 11:23
Željko Komšić Njemačka stav
0 06.05.2021 15:43