Komšić: Bude li nagrađen projekat "srpskog sveta", presuda Stanišiću i Simatoviću 'mrtvo slovo'

Komšić: Bude li nagrađen projekat "srpskog sveta", presuda Stanišiću i Simatoviću 'mrtvo slovo'

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatra da će presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću ostati 'mrtvo slovo na papiru' ako međunarodna zajednica nagradi projekat "srpskog sveta", saopćeno je.

Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta 'velike Srbije' iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog "srpskog sveta" iza kojeg također stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije. Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet, i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na zapadnom Balkanu gdje mir očito visi o koncu a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tom smislu, ističe Komšić.

- Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika "srpskog sveta" nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako. Da nije tako, znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat "srpskog sveta" koji je samo nastavak projekta 'velike Srbije'. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom - Komšićeve su riječi.

On se, ipak, nada, dodao je, da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice, u budućem razvoju političkih odnosa na zapadnom Balkanu neće pribjeći tome da suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen.

U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru, zaključio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Željko Komšić Franko Simatović Jovica Stanišić
Venecijanska komisija Željko Komšić
0 25.06.2024 19:42
Željko Komšić reakcija svesrpski sabor
0 10.06.2024 13:38
Tuzlanska kapija Željko Komšić Novak Đukić
0 25.05.2024 18:31