videoprilog Aldijane Guhdija (Federacija danas)

Kompjuter i zvučnici jedina su spona danas između publike i muzičara

Pojavom pandemije u martu prošle godine, zatvaranjem i odlaskom cijelog svijeta u karantin zatvara se i svaka mogućnost muzičarima da sviraju pred publikom, zarađuju, ali i dijele svoja djela sa ljudima. Muzika, bez obzira na sve prepreke, nije ostala zatvorena, samo je prešla na neke nove platforme promocije. Održavali su online koncerte, snimali su albume. Ipak, da li je sve ovo dovoljno? Ima li prednosti dijeljena muzike sa slučaocima samo u online varijanti? Mogu li muzičari na ovaj način preživjeti još jednu godinu?

Kompjuter i zvučnici jedina su spona danas između publike i muzičara. Mjera koja podrazumijeva neodržavanje konecarata morala se ispoštovati zbog zdravlja ljudi, ali je itekako utjecala na egzistenciju mnogih bh. muzičara.

“Kako je meni i mojim kolegama iz benda, tako je i svima ostalim muzičarima.Da sad plačemo i kukamo, nemamo potrebe zato što ja i još hiljade ljudi su se našli u sličnoj situaciji”, kaže muzičar Saša Ćirić.

A kako muzika sama po sebi utječe na proizvodnju hormona sreće, tako su i bh. muzičari svirajući i radeći punom parom u pandemiji preživljavali zahvaljujući svom entuzijazmu. Neki mlađi odlučili su se upravo u ovom novom normalnom vremenu osnovati bend, pa čak i snimiti album. Neki će to nazvati hrabrošću, neki čak glupošću, a oni koji razumiju - nazvat će to velikom ljubavlju prema muzici.

I dok se na početku pojave koronavirusa za društvene mreže govorilo da su nužno zlo, danas su, nakon skoro 10 mjeseci zatvorenosti, postale glavni alat promocije svega onoga što muzičari rade. S jedne strane moguće ih je posmatrati kao mogućnost da se preko njih dođe do većeg broja publike, s druge one nikada neće moći zamijeniti svirke na kojima je prisutna publika. Nužno zlo ili ne - sada su jedina mogućnost.

“Vi morate biti ekstremno popularni da bi vaši sadržaji imali milione pregleda da biste sad tu nešto inkasirali”, objašnjava Ćirić.

Provođenje vremena u kući uz održavanje fizičke distance dodatno su naveli ljude da se okrenu muzici. Publika postoji i ona nikada neće biti upitna. No, publici nedostaju i koncerti uživo. Ne žele da to postane urbana legenda koju će roditelji prepiričavati svojoj djeci.

federalna.ba

muzika glazba koncert