Komemoracija i dženaza akademiku Dževadu Karahasanu
(Izvor: Federalna/Arhiva)

Komemoracija i dženaza akademiku Dževadu Karahasanu

Povodom smrti istaknutog književnika i akademika Dževada Karahasana, komemorativna sjednica Univerziteta u Sarajevu - Filozofskog fakulteta održat će se u četvrtak 25. 5. 2023. godine u 11:00 sati u velikom amfiteatru.

Dženaza uvaženom profesoru klanjat će se u petak, 26. maja 2023. godine u 15:00 sati, u Haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. Dženazu će predvoditi reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Dževad Karahasan rođen je 1953. u Duvnu, današnjem Tomislavgradu. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina učestvovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanje Odjek.

Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Bio je  profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Sarajevo, gostujući profesor na univerzitetima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu (Humboldt-Universitaet) i Baselu, stipendist DAAD Berlin, pisar (Stadtschreiber) grada Graza, fellow na Wissenschaftskolleg zu Berlin, lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici Georg-August Univerziteta Gottingen.

Akademik Karahasan također je bio glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti " Izraz" u Sarajevu, zatim, selektor, predsjednik ili član žirija uglednih teatarskih festivala. Obnašao je i funkciju predsjednika Društva pisaca BiH.

Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovijetke i studije objavljivao u gotovo svim uglednim evropskim časopisima u Sarajevu, Ber­linu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugdje. Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad. Za Istočni divan je 1990. dobio Nagradu za jugoslavenski ro­man godine. Pisao je  drame, romane, pripovjetke, eseje, historiju i kritiku teatra. Njegovi pozorišni komadi igraju se u pozorištima širom svijeta. Živio je i radio na dvije adrese; u Grazu i Sarajevu.

Bosanskohercegovački književnik, akademik, univerzitetski profesor te jedan od najznačajnijih evropskih autora, Dževad Karahasan preminuo je u petak 19. maja, u 70. godini nakon dvogodišnje  borbe s teškom bolešću.

Komemoracija u čast akademika Karahasana bit će upriličena i na Akademiji nauka i umjetnosti BiH , u petak u 11 sati.

federalna.ba

 

komemoracija
Mirsad Bećirbašić komemoracija
0 15.02.2024 15:34
Sead Jesenković komemoracija
0 30.11.2023 22:44
Berislav Topić ANUBiH komemoracija
0 11.09.2023 14:58