Kolumbijski i argentinski ministri vanjskih poslova se sastali u jeku diplomatskih tenzija

Kolumbijski i argentinski ministri vanjskih poslova se sastali u jeku diplomatskih tenzija

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Luis Gilberto Murillo sastao se u petak sa svojom argentinskom koleginicom Dianom Mondino nakon višemjesečnih diplomatskih tenzija.

Kolumbija je najavila deportaciju svih argentinskih diplomata u zemlji 28. marta nakon izjava argentinskog predsjednika Javiera Mileija, koji je kolumbijskog predsjednika Gustava Petra nazvao "terorističkim ubicom".

Mondino, koja je posjetila Kolumbiju, sastala se sa Murillom u palači San Carlos u glavnom gradu Bogoti.

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata, kolumbijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je došlo do produktivne rasprave među ministrima o pitanjima turizma, odbrane, trgovine i održivog razvoja.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Murillo istaknuo je dugogodišnje bliske odnose između dviju zemalja, navodeći da otvaraju novo poglavlje za dobrobit kolumbijskog i argentinskog naroda.

Kolumbija je u januaru opozvala svog ambasadora u Argentini nakon što je u sličnim komentarima predsjednik Milei kolumbijskog kolegu Gustava nazvao "ubicom koji potapa Kolumbiju".

Gustavo Petro je nakon Mileijeve pobjede u novembru 2023. rezultate predsjedničkih izbora u Argentini nazvao razočaravajućim.

Petrovo poređenje Mileija sa bivšim argentinskim diktatorom Jorgeom Videlom i bivšim vojnim diktatorom Čilea Augustom Pinochetom također je doprinijelo napetosti između dviju zemalja.

federalna.ba/AA

Kolumbija Argentina