Kojović: Uzrujan sam i ponižen jer smo vakcine dobili na ovakav način

Gost Federacije danas bio je Predrag Kojović, predsjednik Kluba zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Kaže da je zahvalan Srbiji za vakcine koje je BiH danas dobila, ali je kao građanin BiH, Bosanac i Hercegovac, na neki način i uzrujan i ponižen jer smo do prvih vakcina došli na ovakav način.

Federacija BiH konačno dobila prve doze vakcine

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon primopredaje donacije vakcina protiv koronavirusa, da se radi o pošiljci za Federaciju BiH. "Sretan sam ako ćemo time da spasimo pet, deset ili 20 života. To je važna i velika st...

"Mislim da je cijeli ovaj proces pokazao jedno socio-patološko ponašanje određenih političara na najvišem, državnom nivou i ovom dostavom vakcina koje je lično predsjednik Srbije donio je napravljen jedan politički šou. To nije ona BiH u kojoj ja želim da živim, ponosna i koja može da se brine o sebi i o svojim građanima, nego je ovo više bio jedan čin koji je demonstrirao vrlo praktično i brutalno šta sve nismo, a mogli smo uraditi do sada da zaštitimo zdravlje i živote građana BiH."

Nakon što je prije neki dan Zastupnički dom Parlamenta BiH usvojio dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku, dom naroda to danas nije uradio. Kojović kaže da je to od samog početka bilo nejasno.

"Kada su se izmjene i dopune tog Zakona usvajale na Predstavničkom domu smo govorili da nam se čini da se radi o jednoj de facto PR akciji Kluba SDA u državnom Parlamentu kojom želi da prikrije nedostatak akcije ljudi koji sjede u izvršnoj vlasti FBiH i BiH. Tada su mnogi poslanici u državnom Parlamentu glasali za taj Zakon, ne želeći da budu percipirani kao neko ko zaustavlja nabavku vakcina. Način na koji je SNSD danas blokirao usvajanje tih benignih izmjena je demonstrirao ono što govorim da oni rade već dvije godine na državnom nivou, pogotovo u Vijeću ministara, a to je da potpuno eutaniziraju Vijeće ministara ito koriste kako bi dokazali da je država funkcionalna i samim tim nepotrebna. Moram priznati da sam šokiran činjenicom da su radi dokazivanja te političke teze spremni ugroziti živote tri i po miliona građana."

Smatra da je Vijeće ministara krivac što BiH nije uspjela nabaviti vakcine.

"Nije bilo potrebe za bilo kakvom velefarmacijom, Vijeće ministara je vakcinu moglo nabaviti u ime države BiH u međunarodnom sporazumu za koji su nadležni Predsjedništvo i Vijeće ministara. To je bio metod koji se svjesno izbjegavao svo ovo vrijeme kako se ne bi dala prilika da se pokaže zašto je BiH potrebna i korisna stvar da se kao država pojavimo u pregovorima sa proizvođačima vakcina. Potpuno je jasno da oni u ovom trenutku ne žele ni neće da razgovaraju ni sa kakvim nižim administrativnim jedinicama neke države, nego isključivo sa državom. Traže određene garancije koje se tiču distribucije vakcina koje jedino može dati država."

Kojović kaže da je nesumnjivo došlo do poremećaja u distribuciji već ugovorenih vakcina.

"Odgovorni ljudi, u odgovornim vladama su prije 4-5 mjeseci shvatili da COVAX nije nešto na šta mogu računati pa su krenuli u traženje interventnog uvoza. POtrebno je cijepiti 70-80% stanovništva kako bismo zaista zaustavili širenje bolesti i stekli imunitet krda. Jasno je da je Vijeće ministara bilo slijepo i gluho na sve upozoravajuće znakove i da su smatrali da su izvršili svoju obavezu. Na kraju će se ispostaviti da nije učinjeno sve ni u tom smislu. COVAX je isporučio određene doze vakcina pojedinim zemljama. Traži potpisivanje pratećeg dokumenta u kojem država BiH preuzima garancije za način distribucije i skida krivičnu i pravnu odgovornost sa sebe kao nekoga ko proizvodi i isporučuje vakcine i prebacuje na državu koja treba da distribuira te vakcine."

federalna.ba

Predrag Kojović Federacija danas
Federacija danas
0 08.05.2021 18:58
Senaid Zaimović Federacija danas
0 07.05.2021 18:17
Đuro Kozar Federacija danas
0 07.05.2021 17:40
Federacija danas
0 07.05.2021 16:51
Federacija danas
0 06.05.2021 18:51