Koeficijenti plaća službenika i namještenika u Goraždu izjednačeni sa onim u organima vlasti u FBiH

Koeficijenti plaća službenika i namještenika u Goraždu izjednačeni sa onim u organima vlasti u FBiH

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH Samir Kurtović i gradonačelnik Goražda Ernest Imamović potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o osnovici i bodu za 2023. i usklađivanje koeficijenata državnih službenika i namještenika u Gradu Goražde sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Kurtović je na konferenciji za medije, nakon potpisivanja, izjavio da je sporazumom utvrđena osnovica plaće od 330 KM i bod od 1,05 te da je usklađivanjem koeficijenata državnih službenika i namještenika u Gradu Goražde sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH izvršeno i usklađivanje plaća s indeksom portošačkih cijena.

Istakao je da su sindikalna organizacija i Samostalni sindikat vrlo zadovoljni ostvarenim socijalnim dijalogom i da očekuju da dobra saradnja bude nastavljena i u narednom periodu.

- Izražavam podršku gradonačelniku na razumijevanju jer smo ovim povećali dio plaća od 5 do 20 posto, posebno onim sa najnižim plaćama - rekao je Kurtović i dodao da bi i ostali gradonačelnici trebali imati takav dijalog sa sindikatom.

Imamović je naveo da se radi o bitnom sporazumu jer veliki broj službenika i namještenika nije imao povećanje plaće već 12 godina, što je zbog rasta cijena i inflacije bilo vrlo opterećavajuće.

Pojasnio je da je Grad Goražde ostvario rast budžeta od 40 posto u posljednje četiri godine i sada je u stanju da službenike i nemještenike ispoštuje na način na koji je to zakon predvidio.

federalna.ba/Fena

Goražde državni službenici i namještenici koeficijenti plaća
Goražde BPK Goražde Dan narcisa Udruženje oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser”
0 25.03.2023 13:46
Goražde učenici Turska Sirija
0 02.03.2023 13:38
Svjetlo grada Goražde Turska Sirija pomoć zemljotres
0 11.02.2023 13:53