Kodrić: Dževad Karahasan bio je veliki evropski i svjetski pisac

Kodrić: Dževad Karahasan bio je veliki evropski i svjetski pisac

Na vijest o smrti akademika prof. dr. Dževada Karahasana, jednog od najznačajnijih pisaca savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, profesora emeritusa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i člana Akademije nauka i umjetnosti BiH, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić supruzi Dževada Karahasana Dragani Tomašević i drugim članovima porodice uputio je pismo saučešća.

- Dževad Karahasan bio je jedan od najznačajnijih pisaca savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti, odnosno pisac koji je snažno obilježio našu književnost svojeg vremena, davši joj svoj jasan i prepoznatljiv vlastiti pečat. I više od toga, Dževad Karahasan bio je i veliki evropski i svjetski pisac, i to ne samo po onom što je međunarodna recepcija njegova književnog djela, već prvenstveno po onom što su bili njegovi književni standardi i njegova književna postignuća – njegov književni svijet i njegovo mjesto u svijetu književnosti. Za nas koji smo ga lično poznavali bio je i prijatelj i uvijek otvoren i poticajan sagovornik - napisao je Kodrić.

Kako je naveo, akademik Karahasan blisko je sarađivao i s Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“, koja je planirala da do kraja tekuće, jubilarne godine u čast svoje 120. godišnjice osnivanja i 70. godišnjice rođenja Dževada Karahasana objavi novo izdanje i engleski prijevod zbirke Izvještaji iz tamnog vilajeta, knjige koju je Karahasan u posljednjem pismu koje je poslao Bošnjačkoj zajednici kulture „Preporod“ opisao kao svoju „sigurno najličniju knjigu, ustvari knjigu koja najviše liči na mene“.

federalna.ba/Fena

Sanjin Kodrić Dževad Karahasan
Safet Zec Dževad Karahasan Bošnjački institut - Fondacija Adil Zulfikarpašić medalja
0 14.12.2023 17:37
Hatidža Šaljić Sanjin Kodrić
0 29.08.2023 18:34
Večernji radio razgovori Federalni radio Dževad Karahasan
0 22.05.2023 18:02
Večernji radio razgovori Federalni radio Dževad Karahasan
0 22.05.2023 18:01