videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

HDZ i SDP HNK: Ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a

Kantonalni odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanskog kantona izrazio je žaljenje zbog izostanka realizacije dogovora od strane partnera, a u vezi formiranja skupštinske većine.

"KO HDZ-a BiH HNK na tragu je odgovornosti za implementaciju izbornih rezultata iskreno i bez rezerve inicirao pregovore, te uspio nakon višemjesečnih pregovora naći model funkcioniranja nove Vlade, pri tome uvažavajući sve interese partnera u pregovorima, specifičnosti ovog kantona, kao i kapacitete drugih političkih subjekata koji participiraju u radu Skupštine. Zbog svega navedenog ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu", priopćeno je iz Kantonalnog odbora HDZ-a.

"Apeliramo i podsjećamo političke subjekte kako su mandat i povjerenje dobili isključivo od žitelja ovog kantona, te da jedinu odgovornost imamo prema njima", stoji u priopćenju.

KO SDP HNK: Neprihvatljiv zahtjev SDA da se ministarstvo ponudi NES-u

Prva vanredna sjednica Skupštine HNK koja je bila zakazana za danas odgođena je, izvijestili su iz kantonalne skupštine. Napomenuli su i da se odgađa planirano obraćanje medijima zakazano također za danas u 8,45 sati.

O zakazivanju sjednice i narednih aktivnosti javnost će biti blagovremeno obaviještena, kazali su iz Skupštine.

Istovremeno, Kantonalni odbor SDP-a BiH HNK izrazio je žaljenje zbog odgađanja sjednice Skupštine na kojoj je trebala biti potvrđena nova kantonalna vlada. "S obzirom na višemjesečne napore koje smo kao odgovorna politička stranka uložili na uspostavu Vlade HNK razočarani smo kršenjem dogovorenog Sporazuma na osnovu kojeg je u petak sazvana vanredna sjednica Skupštine HNK", saopćili su iz Kantonalnog odbora SDP-a.

"Sporazumom kojeg su usvojili stranački organi SDP-a, HDZ-a BiH i SDA bilo je predviđeno da ove tri stranke participiraju u Vladi HNK. Zbog toga nas je u nedjelju navečer neugodno iznenadio zahtjev SDA da u Vladi HNK bude zastupljen i NES", navode dalje iz SDP-a.

Dogovorenim sporazumom predviđeno je da ime jednog ministra usuglase isključivo SDA i SDP pa im je, kako kažu, neprihvatljiv zahtjev SDA da se taj resor ponudi NES-u. "U ove pregovore smo ušli s iskrenim namjerama, da bez obzira na osobne animozitete, postignemo sporazum na programskim principima koji bi građanima našeg kantona omogućio da, nakon osam godina tehničke vlade, konačno dobiju vlast koja odražava legitimnu skupštinsku većinu", kažu iz SDP-a.

Ističu i da se NES HNK ne uklapa u programske ciljeve koje su proklamirali sporazumom, a pogotovo se "ne uklapaju u koncepciju vladavine prava i borbe protiv korupcije za koje se cijelo vrijeme zalažemo". Uz to, potpuno su suvišan politički subjekt u novoj skupštinskoj većini s obzirom na to da i bez NES-a postoji kvalificirana većina od 21 zastupnika koji su voljni podržati novu vladu, naglašavaju iz SDP-a.

Na kraju zaključuju kako SDP BiH ostaje dosljedan programskim principima i sporazumu kojeg su usuglasili sa SDA i HDZ-om BiH, u interesu građana HNK i Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Fena

SDP BiH HNK nova Vlada