videoprilog Verice Kalajdžić (Dnevnik 2)

Ko je Stuart Peach, britanski izaslanik za Zapadni Balkan

Britanski premijer Boris Johnson imenovao je posebnog izaslanika svoje vlade za Zapadni Balkan sir Stuarta Peacha, visokog vojnog časnika i bivšeg načelnika stožera obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon Washingtona i Brisela koji imaju svoje specijalne izaslanike za Zapadni Balkan, zatim dijalog Beograda i Prištine kao i izbornu reformu u BiH, svog specijalnog izaslanika za ovu regiju sada je imenovao i London. Biće to iskusni sir Stuart Peach.

Za mnoge ipak iznenađenje - jer nije riječ o karijernom diplomati već oficiru najvišeg ranga. Postavljanjem specijalnog izaslanika, britanski premijer Boris Johnson pokazuje da London i dalje namjerava ostati važan faktor na Zapadnom Balkanu i nakon što je njegova zemlja napustila Evropsku uniju:

„Ujedinjeno Kraljevstvo je duboko posvećeno evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan se suočava sa najvećom prijetnjom stabilnosti i sigurnosti u više od dvije decenije. Mi imamo odgovornost da uradimo sve što možemo da očuvamo ono što je postignuto putem mira i dijaloga. Ne možemo dozvoliti nikakav povratak nasilju i podjelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost sir Stuarta će pojačati međunarodna nastojanja u zaštiti mira i promovisanju euroatlanskih integracija u ovom ključnom regionu.“

Uz angažman na jačanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, kako je navedeno u saopštenju, Peach ima zadatak promovisati jačanje demokratskih institucija i otvorenog društva, pomagati u suočavanju s organizovanim kriminalom i drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima kao i podsticati rješavanje problema poput ratnih zločina i nestalih osoba. Aktivnosti specijalnog izaslanika u BiH će podržati rad visokog predstavnika Christiana Schmidta koji, kako je navedeno, i dalje ima punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

“Postavljanje Sir Stuarta je jasan pokazatelj britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu i zaštiti i promovisanju slobode i demokratije u regionu. Unaprijed se radujem produbljivanju naših ekonomskih i sigurnosnih veza sa Zapadnim Balkanom, te zajedničkom radu na odbijanju zlonamjernih aktera. Sir Stuart će imati ključnu ulogu u tom poslu”, poručila je Liz Truss ministrica vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva.

Ulogu specijalnog izaslanika Peach će preuzeti nakon što se prije nekoliko mjeseci povukao s pozicije predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a na kojoj je bio tri godine. Ranije je služio i kao načelnik Štaba odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

federalna.ba

sir Stuart Peach Stuart Peach Velika Britanija Ujedinjeno Kraljevstvo
Liz Truss Velika Britanija Rusija
0 22.01.2022 12:54
Velika Britanija Sajid Javid koronavirus
0 20.01.2022 11:25
Velika Britanija ukidanje mjera
0 19.01.2022 15:32
potrošačka korpa trošak Velika Britanija
0 19.01.2022 12:24