videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Ko će s kim u izbornu trku u Bijeljini?

Dok traju pripreme za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, traju i kalkulacije. Ko s kim, a ko protiv koga. Formiraju se koalicije i biraju najbolji kandidati. Bijeljina je posebno zanimljiva. Podjela u stranačkim taborima nikad više, a sve je duža lista onih koji žele zauzeti poziciju aktuelnog gradonačelnika Ljubiše Petrovića. I svi računaju na pobjedu.

Od 6. oktobra dijeli nas tek nešto više od četiri mjeseca a podjela u stranačkim taborima - nikada više. U izbornu trku za gradonačelnički mandat Bijeljine sasvim sigurno će SDS-ov aktuelni kandidat Ljubiša Petrović, a spisak onih koji bi u ovom trenutku mogli da mu stanu na crtu prilično je dugačak.

„Ovdje je stanje poprilično konfuzno. Mnogo je političkih aktera, mnogo stranaka, mnogo kandidata. Ovdje imate i jednog čovjeka koji je stjecajem različitih okolnosti mnogo ojačao, imajući u vidu pogrešne poteze koji su vođeni ka njemu, taj neuspjeli opoziv je bio kontraproduktivan“, kaže prof. Drago Vuković, sociolog i predstavnik Instituta za društvena istraživanja.

U najvećoj opozicionoj partiji navode da, uprkos brojnim problemima, u izbornu trku ulaze spremni - upitan je jedino format. Vlast očekuju u dosadašnjih 15 lokalnih zajednica, ali vjeruju i u izbornu pobjedu u dodatnih sedam. Uvođenje skenera, vjeruju, popraviće rezultat. A Bijeljina je, navode, neupitna.

„Najveća baza SDS-a je upravo u toj izbornoj jedinici u Bijeljini i očekujemo rezultat koji treba da prednjači u cijeloj RS. Nama skeneri i svaka zaštita glasa građanina odgovara", navodi Želimir Nešković, potpredsjednik SDS-a i delegat u Domu naroda BiH.

Računali su u SDS-u proteklih godina na bezuslovnu podršku iz PDP-a, koja u ovom trenutku nije izvjesna. O kandidaturi svog čovjeka u Bijeljini naglas ne govore, za sada se spekuliše.

„Osim za gradonačelnika Banjaluke, PDP će imati kandidate za načelnike opština Kotor Varoš, za načelnika Novog Grada, načelnika Višegrada, Kalinovika", govori Siniša Golić, predsjednik GO PDP-a.

Naglas o imenima ne govori ni SNSD, koji godinama pokušava dobiti Bijeljinu. Za sada se u obzir uzimaju tri imena i osluškuje puls naroda.

„Imali smo dosta sastanaka po mjesnim zajednicama gdje smo otvoreno pitali ljude šta misle ko bi bio najbolji gradonačelnik, najbolji kandidat, i u skladu s tim ćemo donijeti odluku“, kaže Aleksandar Đurđević, predsjednik GO SNSD-a Bijeljina.

Tragom spekulacija, Mikailo Lazić ili Bojan Savić mogli bi biti kandidati ispred SNSD-a. I Republička stranka Srpske imaće svog kandida – nezvanično, to bi mogao bi Mile Pejčić, nekadašnji savjetnik SDS-ovog gradonačelnika Miće Mićića. Mustafa Gradaščević, Samir Baćevac ili Vahidin Mulamustafić spominju se kao mogući kandidati ispred bošnjačkh stranaka SDA i NiP-a, a očekuje se da će biti i nezavisnih kandidata.

„Mnogo kandidata na izborima nije dobro za demokratiju. U uređenim demokratskim društvima uvijek se nadmeću dvije partije: jedna jaka opoziciona i ona koja je na vlasti, i uglavnom se nadmeću lideri koji su već svojim kandidaturama obezbijedili neki rejting, a kod nas imate pojavu potpuno nebitnih političkih subjekata, minornih stranaka“, navodi Vuković.

Bijeljina je tako jedna od lokalnih zajednica u kojoj će se, prema odluci Centralne izborne komisije, primjenjivati pilot projekat za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, što podrazumijeva uvođenje skenera i novih tehologija na pojedina biračka mjesta, u cilju transparentnosti izbornog procesa i sprečavanja izborne krađe.

federalna.ba

Lokalni izbori Bijeljina