Knjiga „Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” predstavljena u Konjicu

Knjiga „Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” predstavljena u Konjicu

U okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH i Dana oslobođenja Konjica od fašizma u tom je gradu u petak promovirana knjiga novinara i ratnog reportera Oslobođenja Šefke Hodžića “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično”.

- Iako sam i u drugim knjigama obrađivao neke pojedinosti o Aliji Izetbegoviću, ovo je moja prva cjelovita knjiga koja je posvećena vrhovnom komandantu i predsjedniku države. U knjizi su objavljeni tekstovi s pratećim fotografijama koje sam radio kao ratni reporter Oslobođenja i prateći aktivnosti nakon rata, kao i tekstovi koji su nastali na osnovu razgovora koje smo vodili nezvanično - kazao je tom prigodom autor knjige.

Dodao je kako je osjećao svojom dužnošću napisati ovu knjigu, priopćeno je iz Grada Konjica.

- Učinio sam to s velikom ljubavlju, koristeći obilnu dokumentaciju koju sam sačuvao iz tog vremena. Sretan sam što je knjiga zainteresirala Konjičane i što su promociju pratili s velikom pažnjom, jer sam osjetio da je vladala jedna posebna atmosfera večeras - istaknuo je Hodžić.

Akademik Mirko Pejanović preporučio je knjigu “Alija Izetbegović zvanično i nezvanično” svima onima koji žele više znati o svojoj zemlji, posebice o najtežem razdoblju njezine povijesti.

- Šefko Hodžić u ovoj knjizi donosi sve svoje ratne izvještaje, koji predstavljaju genezu odvijanja obrambeno-oslobodilačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i ulozi Alije Izetbegovića u tim aktivnostima - naglasio je Pejanović.

Promociji u Konjicu prisustvovala je kćerka Alije Izetbegovića Lejla Akšamija, koja je ratnom reporteru Šefki Hodžiću, u znak zahvalnosti za trud koji je uložio u stvaranje ove knjige, poklonila olovke koje je svojevremeno predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću poklonio američki predsjednik Bill Clinton.

federalna.ba/Fena

Alija Izetbegović Konjic
zapošljavanje Put ka EU Konjic Jablanica
0 30.03.2024 17:53
Konjic Jablanica pucnjava
0 15.03.2024 10:20
Dan nezavisnosti BiH Dan neovisnosti BiH Dan nezavisnosti Dan neovisnosti Konjic
0 01.03.2024 16:45
Konjic Dan nezavisnosti BiH Dan oslobođenja Konjica
0 29.02.2024 21:56
Dan nezavisnosti BiH Konjic Osman Ćatić
0 28.02.2024 15:14