Klub poslanika SDA uputio Inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Klub poslanika SDA uputio Inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića

Klub poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je u proceduru Inicijativu za smjenu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

Inicijativa za smjenu upućena je jer je Nešić, gostujući 21. maja 2024. godine na jednoj srbijanskoj televiziji, vrijeđao žrtve i negirao genocid u Srebrenici, saopćeno je iz Kluba poslanika SDA.

U saopćenju se navodi da posljednji istup Nenada Nešića nije prvi ispad kojim pokazuje da nije dostojan funkcije koju obnaša, ali je naročito uvredljiv za žrtve genocida, te je nužna njegova smjena sa pozicije ministra sigurnosti BiH.

- Nešić je ovim istupom počinio krivično djelo propisano članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH, te Klub SDA poziva Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega. Klub SDA traži od rukovodstva Predstavničkog doma da Inicijativu za smjenu uvrsti na dnevni red prve naredne sjednice, a od poslanika ostalih parlamentarnih stranaka, naročito onih koji su glasali za Nešićevo imenovanje na poziciju ministra sigurnosti BiH, očekujemo da podrže navedenu Inicijativu - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

SDA Nenad Nešić