Klub Mosta pokrenuo proceduru da se Komšić u RH proglasi personom non grata
(Izvor: Arhiva)

Klub Mosta pokrenuo proceduru da se Komšić u RH proglasi personom non grata

Klub Mosta uputio je u ponedjeljak u saborsku proceduru zaključak kojim obvezuje hrvatsku vladu i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH da Željka Komšića proglasi personom "non grata".

"Inicijativu je još sinoć najavio saborski zastupnik u Klubu Mosta Nino Raspudić, koji je izjavio da bi najpreciznije bilo reći da je Komšić antihrvatski član Predsjedništva BiH i da ga je davno trebalo proglasiti personom non grata u Hrvatskoj. Mnoge su političke stranke i akteri u javnosti zazivali i najavljivali ovaj potez ali Most je prva politička stranka koja je službeno u Hrvatskom saboru pokrenula proceduru za proglašenja Komšića nepoželjnom osobom", priopćeno je na internetskoj stranici te stranke.

Dalje se navodi kako je zaključak potpisao Božo Petrov, predsjednik stranke Most i predsjednik kluba zastupnika Mosta u Hrvatskom saboru.

"Sukladno članku 10. Ustava RH, ovim zaključkom se obvezuje Vlada RH da u Republici Hrvatskoj proglasi nepoželjnim Željka Komšića zbog sustavnog uzurpiranja prava Hrvata u Bosni i Hercegovina na način da aktivno sudjeluje u izbornom inženjeringu, s kojim se nelegitimno postavlja na položaj predstavnika hrvatskog naroda pomoću glasova drugog naroda u Bosni i Hercegovini. Vladu RH se podsjeća kako je Republika Hrvatska jedan od jamaca Daytonskog mirovnog ugovora, te stoga ima dodatnu obavezu skrbiti o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini koja su zajamčena istim ugovorom", stoji u zaključku Kluba Mosta.

federalna.ba/Fena

stranka Most procedura Željko Komšić nepoželjna osoba
Željko Komšić Predsjedništvo BiH Oružane snage BiH OSBiH
0 05.12.2022 22:10
Ustavni sud BiH amandmani Christian Schmidt Željko Komšić Šefik Džaferović
0 02.12.2022 16:09
Ustavni sud BiH Željko Komšić
0 01.12.2022 20:23
Dan državnosti Bosne i Hercegovine Vijećnica Željko Komšić Denis Bećirović
0 24.11.2022 20:33
Željko Komšić Denis Bećirović sir Stuart Peach
0 23.11.2022 14:38