videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Četiri i po hiljade Ključana prošle godine selektiralo čak 130 tona otpada

Ključ je primjer održivosti i odgovornosti u ekologiji. Prema rezultatima iz protekle godine, ova mala općina, po uspješno selektiranom otpadu, nalazi se na drugom mjestu u Bosni i Hercegovini - sa četiri i po hiljade stanovnika, uspjela je selektirati čak 130 tona otpada.

Opreme uz pomoć koje rade ima malo, presa je iz kućne radinosti, vrijedna tek nešto više od hiljadu maraka, no rezultati su odlični. Iako je selektiranje otpada na dobrovoljnoj bazi, u ovaj proces su uključeni svi građani.

„Žuta kanta znači da se preuzima otpad na mjestu nastanka, a to je kod domaćinstava, odnosno na kućnom pragu. U prošloj godini smo podijelili i 69 zelenih kanti od 120 i 240 litara našim privrednicima, ugostiteljima koji učestvuju u izdvajanju stakla“, objašnjava Muamer Egrlić, direktor JKP Rad d.o.o. Ključ.

U svoje ideje uključili su i najmlađe, pa osim interaktivnih radionica u vrtićima, djecu školskog uzrasta motiviraju rasporedima na kojima je na poleđini objašnjen proces selektiranja otpada. Važne zadatke su dodijelili i nekolicini osoba s invaliditetom, a od značaja im je i podrška općinskih i kantonalnih vlasti.

„Općina Ključ sufinansira i projekte koje provodimo s komunalnim oreduzećem kod nadležnog Fonda za zaštitu okoliša. Jedan od značajnijih projekata te vrste je izgradnja niša, odnosno eko otoko, gdje smo na području općine na više lokacija odradili i odredili takve načine selekcije otpada“, ističe Admir Šistek, pomoćnik načelnika Općine Ključ.

Selektiranje otpada je primjer dobre ekološke osviještenosti. Prema riječima Vildane Alibabić, profesorice na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, tradicionalno odlaganje otpada ima višestruke posljedice, a osim prirode, najugroženiji su ljudi: „Otpad se, zapravo, razgrađuje na različitim odlagalištima i pri toj razgradnji nastaje eluat koji uz pomoć kiše u svom tekućem obliku završava u tlu i otpadnim vodama. Najopasniji je za zagađenje tla i voda - selektiranjem vi smanjujete te količine zagađivala“.

Uprkos ograničenim resursima, planiraju i nove projekte, a trenutno je u izgradnji novo i veće reciklažno dvorište, a upravo ovakav, odgovoran odnos prema otpadu Bosnu i Hercegovinu približava evropskim standardima.

federalna.ba

Ključ otpad
reciklaža recikliranje reciklaža otpada otpad
0 16.03.2024 09:18
Nerin Dizdar Ključ Regionalni stambeni program stambeno zbrinjavanje Nedžad Zukanović
0 01.02.2024 16:43
Drina rijeka Drina smeće otpad zbrinjavanje otpada
0 17.01.2024 12:55